koronavírus

2020.03.13. 11:30

Pakolnak az egyetemen

Péntek estig minden hallgatónak el kell hagynia a kollégiumokat.

Bájer Máté

Fotó: Vajda János

Amennyiben nem megoldott egy-egy hallgatónak a lakhatása, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a bennmaradást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye szerint.

Az egyetemeken március 12-e és 13-a között rektori szünetet rendelnek el, míg március 16-a és 20-a az előrehozott tavaszi szünet időpontja. Ezután szokatlan formában folytatják a munkát az intézmények: megkezdődik a távoktatás.

Távoktatás

Sokan vizionálják, hogy az intézkedések tükrében a Miskolci Egyetem hamarosan egy nagy, üres parkolóvá válik, azonban még nem nevezhető szellemvárosnak a campus. Péntek hat óráig kaptak időt kiköltözni a diákok a kollégiumokból. Amikor csütörtökön ott jártunk, még jócskán akadtak hallgatók, azonban többen is voltak, akik épp gurulós táskákat, bőröndöket hordtak le a szobákból.

– Attól is félünk, hogy valakik feltörik az épületet, amíg a hallgatók nem laknak bent; emellett a legtöbb dologra, amit a lányom a szobájában tárolt, szüksége lesz otthon is – mesélte aggályait egy anyuka, aki a megpakolt kocsinál várakozott.

– A férjem és én is megyünk délutánra dolgozni, így most tudtunk eljönni csak. Mivel Ózdon lakunk, muszáj volt kocsival jönnünk, mert ennyi mindent képtelenség elhozni a vonaton.

Bizonytalan állapot

Találkoztunk egy párral is, akik éppen készültek a kiköltözésre. Ők úgy tervezik, tanulással és beadandók írásával töltik majd a szünetet.

Fotó: Vajda János

– Szerencsénk volt, hogy kocsival járunk fel, így nem kellett gondolkodnunk, gyorsan tudunk reagálni a helyzetre – meséli nekünk Simon Orsolya és Laurincz Zoltán.

– A jelenlegi álláspont szerint péntek este 6 óráig el kell hagynia minden bentlakónak a kollégiumokat – mondta Tardi Roland, a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának (BTK–HÖK) referense, aki maga is kollégista. – A holmijaink egyelőre bent maradhatnak, de mivel az épületbe nem lehet majd visszamenni egy ideig, minden fontos tárgyat érdemes elhozni.

A kollégiumi lakhatás felfüggesztése határozatlan ideig tart majd. Tardi Roland úgy látja, ezzel kapcsolatban több véleménycsoportra szakadtak a diákok.

– A hallgatók nagy része a tegnap estét lazítással töltötte. Többen tartanak a vírus elterjedésétől, de olyanok is akadnak, akik nem tartják indokoltnak a kolik bezárását. Mások örülnek, hogy egy kis pluszpihenőhöz juthattak.

A BTK–HÖK Kollégiumi Bizottságának elnöke, Kovács László elmondta, hogy a kiköltöztetés körülbelül 1500 embert érint. Az összkollégiumi férőhelyek száma 1989 fő, de jelenleg nincs minden hely kiadva. Túl nagy pánikot ugyan nem tapasztalt, de a vélemények szerinte is megoszlanak:

– Sokan már a bejelentés után elhagyták a kollégiumokat, mások nem értenek egyet az intézkedésekkel. Nem tapasztaltuk, hogy a fertőzésveszély miatt kerülnék a hallgatók a társaságot, viszont mindenki fokozottan ügyel a higiéniára.

(A borítóképen: Távoktatásban folyik tovább az oktatás az egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában