Koronavírus

2020.03.20. 18:30

Nagyüzemek, nagyobb gondok a védekezésben

Tiszaújváros és környéke járvány elleni védekezése bonyolultabb a nagyvállalatok jelenléte miatt.

Szaniszló Bálint

A járványhelyzet miatt a Tiszaújvárosban működő nagyvállalatok is különleges intézkedéseket voltak kénytelenek bevezetni. A Jabil tiszaújvárosi gyára például a koronavírus-járvány megelőzése érdekében tett óvintézkedések részeként március 18-tól határozatlan ideig nem szervez nyílt toborzónapokat. Elmaradnak a megszokott csütörtöki állásinterjúk. A jelentkezéseket csak telefonon vagy elektronikus levélben fogadják.

Vizsgálják a belépőket

Mint megtudtuk, lelassult – és ez különösen a műszakváltások idején tapasztalható – a gyárba való bejutás, mert a beléptetéskor vizsgálják a belépő egészségi állapotát – nem lázas-e – hogy ezzel csökkentsék a fertőzés veszélyét. Ilyen nagy létszámú munkahelyen még indokoltabb az ilyen óvatosság. Még akkor is, ha kellemetlen a sorban állás.

Önálló háziorvosi praxis

Tiszaújvárosban különös helyzetet alakított ki az a tény, hogy a Mol poliol-nagyberuházásán több száz külföldi vendégmunkás dolgozik, így – mint már írtuk – külön intézkedésekre van szükség.

Az ÁNTSZ kidolgozott egy szigorú eljárásrendet. Például önálló háziorvosi praxis kialakítását tartották szükségesnek a vendégmunkásoknak ideiglenes otthont biztosító konténervárosban. Ez azt jelenti, hogy akik ott dolgoznak és életvitelszerűen ott élnek, azokat helyben kell hogy ellássa egy orvos.

Érvényes az a protokoll, hogy amennyiben valaki észleli magán a tüneteket, és vélhetően olyan emberrel találkozott vagy olyan helyen járt, ami fertőzött terület, akkor a háziorvost telefonon kell értesíteni. Tiszaújváros esetében a miskolci Semmelweis-kórház mint járványkezelésere kijelölt intézmény a felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában