Figyelmesség

2020.03.06. 09:00

Mivel lepjük meg a nőket?

Tavaszi virágcsokrok, szívecskés plüssmackók: így készülnek a nőnapra.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A nőnap az emancipáció jegyében indult útjára, manapság viszont kissé egybemosódott a többi „csokros-szíves” ünneppel. A Nemzetközi Munkásszövetség anno a nők munkához való jogát, az anyák védelmét hirdette. Száz év alatt a napnak ez az oldala szinte teljesen eltűnt: inkább a megbecsülés és a szeretet kifejezése került előtérbe. Jelképesen is köszönetet mondunk az anyáknak, nagymamáknak, de szerelmek, feleségek, párok, kolléganők is számíthatnak valami apróságra. De mivel is lepjük meg hölgyismerőseinket? Mit diktál a piac?

A virág vezet

Nem lehet kategorizálni az embereket – van, aki egy kézzel készített ajándéknak jobban örül, mint egy parfümnek –, viszont a nőnap is kicsit más ünnep, mint mondjuk egy születésnap. Míg az utóbbinál érdemes személyre szabott meglepetést választani, most inkább a gesztus a fontos. A legtöbb blogger és a témába vágó vlog a parfümre és az ékszerre esküszik, de ha nem szeretnénk túl nagy költségekbe verni magunkat, akkor – a virág és a csoki mellett – a „home made”, újrahasznosított apróságok is előkelő helyet foglalnak el az ajánlások között. Azokat pedig, akik kevesebb kézügyességgel és szabadidővel rendelkeznek, várják a virágüzletek.

– Leginkább a cserepeseket keresik ilyenkor, mint a primula, a jácint, a ciklámen és a nárcisz: igazából mindent, ami színes tavaszi virág – osztja meg velünk tapasztalatait Kissné Krisztina, a Búza téri Rózsa virágüzlet eladója. – Szálasból a szegfűt, a gerberát és a csomagolt tulipánt viszik jobban. Vannak, akik csokrot kérnek. Még nem teljes a kínálat: péntekre lesz igazán színes a készlet, akkorra várjuk a legtöbb vásárlót.

Már 500 forintért is vásárolhatunk kis cserepes növényeket. A jácint és a primula ára 750 forint körül mozog. Aki a szeretetével arányos összeget szeretne az árcímkén látni – és elég vaskos érzelmű –, az vásárolhat 25 000 forintért is gyönyörű csokrokat. A legérdekesebb virágáruk, amikkel találkoztunk egy alkarnyi magasságú, rózsákból kötött pandamackó és egy hófehér westie kutyus voltak – szintén virágokból készítve.

Már nem kiemelt időszak

Egy másik árushölgy úgy gondolja, már nem számít kiemelt időszaknak a piacon a nőnap.

– Ilyenkor is próbálunk színes kínálattal készülni, de a forgalom meg sem közelíti azt, mint mondjuk, ami ballagáskor lenni szokott.

Az ajándéktárgyak többnyire plüssök: szívet tartó mackók bókokkal, kedves feliratokkal, szívecskés párnák és virágok. Ezek azok a tipikus dolgok, amik a Valentin-nap után újra polcokra kerülnek, hiszen a szeretet és a szerelem eszméje jól áll a nőnapnak is – az árut pedig el kell adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában