Avalon Business Center

2020.03.22. 13:00

Még tárgyalnak az irodaházról

A régi tervek szerint már biztos, hogy nem épül meg az épület.

Hajdu Mariann

Itt épült volna meg Avalon Center

Fotó: Bujdos Tibor

„Megszűnt a Szent István térre tervezett Avalon Business Center épület létesítésére vonatkozó építési eljárás”, olvasható a miskolci Zöld Akció Egyesület posztjaként a Facebookon, a bejegyzést több más oldalon is megosztották. Vagyis a leendő miskolci főtér mellé tervezett üzletház a korábbi tervek szerint már nem épül meg.

Túl nagy a térre

A konkrét hír előzménye hat hónappal ezelőttre nyúlik vissza, maga a tervezett építkezésé pedig még régebbre.

Többször beszámoltunk róla: a Szent István térre tervezett irodaház terveire a környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal megadta a szükséges engedélyeket, ám a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet fellebbezett. Szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodott a Hell cégcsoport a belvárosba 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel.

Másodfokon a beruházó cég nem kapott engedélyt: az eljáró Pest Megyei Kormányhivatal egy állásfoglalás alapján kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.

Akkor az Avalon Center kft., a beruházó cég lapunknak azt nyilatkozta, továbbra is meg szeretné építtetni az Avalon Business Centert, így újra beadták a terveket. (Az más kérdés, hogy az építkezést ellenzők szerint csak minimálisat változtattak a korábban elutasított terveken, ezt a beruházó azonban másképp látta.)

Mindenkit meglepett viszont, amikor 2019 novemberében arról számoltunk be: az Avalon Center Kft. az építési engedély iránti kérelemre indult közigazgatási hatósági eljárás szüneteltetését kérte.

Kérdeztük tőlük, hogy miért lépték ezt meg, elálltak-e az épület megépítésének szándékától, de azt a választ kaptuk Tóth Róbert ügyvezetőtől: „Cégcsoportunknál több nagy beruházási projekt is fut párhuzamosan, amelyek indításánál, kivitelezésénél az időzítés kulcsfontosságú. (…) Egy ilyen egyeztetési folyamat eredményeként született meg a döntés (..) az engedélyeztetési folyamat szüneteltetéséről.”

Kérdeztük: várható-e, hogy újraindíttatják a közeljövőben az eljárást?” „Igen” – kaptuk a választ.

A sátoraljaújhelyi jegyző szignálta dokumentumból akkor az is kiderül, hogy az eljárás szeptember 9-től szünetel, és csak az építtető külön kérelmére folytatódhat. Ha ezt nem teszi meg, az eljárás hat hónap szüneteltetés után megszűnik. Azt is írtuk akkor: az újraindításra eszerint március 9-ig van lehetősége a beruházónak.

Nem indította újra

Most kiderült, Avalon Center Kft. nem indította újra az eljárást. Tudni kell viszont, hogy az októberi városvezetés-váltás után elindult a tárgyalás a beruházó és Veres Pál polgármester, valamint a Miskolc Holding Zrt. szakemberei között. Az egyeztetésen a civilek is részt vettek, akik ellenzik, hogy az irodaház az eredeti tervek szerint épüljön meg.

„A cégcsoport elfogadta, városképi érdekek mentén szükséges változtatni a terveken, és hajlandó is változtatni rajta”, nyilatkozta akkor az önkormányzat szóvivője, az Avalon Center Kft. pedig így reagált a hírre: „Továbbra is van egy elkészült tervünk, egy elképzelésünk, melyben Miskolc szívében egy ikonikus, A kategóriás irodaház épületet álmodtunk meg, de nyitottak vagyunk a párbeszédre és várjuk a város álláspontját és elképzelését a történelmi belváros új koncepciójáról”.

Dolgoznak a folytatáson

Kerestük a Zöld Akció Egyesületet, F. Nagy Zsuzsanna elnök elmondta, mint érintett fél, kapták meg a megszüntető határozatot. Annak örülnek, hogy a korábbi tervek alapján nem épül meg az irodaépület, ám azt szeretnék, hogy a jelenlegi területen egy odaillő épület épüljön.

A miskolci önkormányzattól ezidáig nem érkezett válasz, de Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője a történtekre így reagált: „Az építési eljárás megszűnése egy eljárástechnikai kérdés, 6 hónap után automatikusan megszűnik. A folytatáson jelenleg is dolgozunk, a városvezetéssel közösen, hiszen mindannyiunk érdeke – így a városvezetés is kiemelten fontosnak tartja – hogy az elhanyagolt murvás parkoló sorsa rendeződjön, és a tér minél előbb megújuljon és beépüljön. A megoldás érdekében jelenleg is folyamatosan tárgyalásokat folytatunk.”

(A borítóképen: A miskolci belvárosban lenne az irodaház)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában