koronavírus

2020.03.20. 12:00

Maszkok a helyieknek

Nem jutott mindenkinek a vírust kiküszöbölő eszközökből, az önkormányzat textilmaszkokat készít.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A falu lakóinak ellátására textilmaszkok készítését kezdte el az alsóberecki önkormányzat. Emriné Bajnok Zita polgármester elmondta, a lakosságot is szeretnék megvédeni attól, hogy bármilyen betegséget átadjanak egymásnak, a vírusnak ki legyenek téve.

– Körzeti nővérünkkel, aki egyben alpolgármesterünk is, azt találtuk ki, hogy a varróműhelyben a papírmaszk mintájára erősebb pamutvászonból maszkokat készítünk, és mindenkinek lesz otthon egy garnitúra, amelyet mosás, fertőtlenítés után újra lehet használni. Tudjuk, hogy a vírus ellen nem véd, de az egyéb betegségeket nem adjuk tovább. Varrónőink is vigyáznak, ne legyenek piszkosak, vasalás után papírzacskóban adjuk oda lakosainknak. Első körben egyet-egyet kap mind a 751 lakosunk, mert közben máshonnan is kerestek minket, a helyi kenyérgyár dolgozóinak és az ételszállítóknak is készítünk. A házi gondozóknak, beszerzőknek, ételszállítóknak már adtunk belőle. Hat ember készíti őket, a varróműhelyünk munkatársai, valamint besegítenek az óvónők és a dajkák is. Amíg szükség lesz rá, ezeket gyártjuk, aztán visszaállunk a levendulás zsákok, dísztárgyak varrására, s függönyöket, lepedőket készítünk az intézményeknek – mondta Emriné Bajnok Zita. Hozzátette, használati utasítást is adnak a szájmaszkok mellé, hogyan kell kimosni azokat fertőtlenítő­vízben, s csírátlanítani vasalással. Kifejtette, a faluban a vírus ellen védő maszkot nem kapni, de Sátoraljaújhelyen lehetett beszerezni, többen megtették, az önkormányzat is vásárolt, ahogyan tisztítószereket is.

Alsóbereckiben egyéb segítséget is nyújtanak a helyi időseknek. Péntektől a szociális étkezés nem bent történik, hétfő óta telefonon hívják őket, s ahogy előtte is, a gyógyszerszállítást megoldják, azóta a bevásárlást is intézik nekik. Örülnek neki, hiszen az idősek is meg vannak ijedve, ők a vírus által legveszélyeztetettebb korosztály. A nem itt élő hozzátartozók is megnyugodtak, hogy gondoskodnak róluk.

(A borítóképen: Emriné Bajnok Zita látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában