Koronavírus

2020.03.27. 13:00

Már egy hete, hogy ki sem nyitottak

A Gönci járás kisvállalkozói megpróbálják valahogy átvészelni a járvány okozta kényszerpihenőt.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Ezt túl kell élni – mondják az abaújszántói kisvállalkozók, de ugyanezt hangoztatják valamikori vendégeik és megrendelőik is. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta nincsenek vendégek a fodrászatokban, a kozmetikusoknál, a műkörmösöknél, de az éttermekben és panziókban sem.

Kohári Emese Korláton él, de Abaújszántón dolgozik fodrászként. Azaz dolgozott addig, amíg a koronavírus nem érte el hazánkat.

– Tizenhat éve vagyok fodrász, de múlt hét vége óta ki sem nyitottam. Egyre kevesebb vendégem volt, aztán szép lassan elfogytak. Az idősebbek azért nem jönnek, mert rájuk különösen veszélyes a vírus, a gyerekeket féltik a szülők, a középkorúak pedig azért nem jönnek, nehogy megfertőzzék idős szüleiket. Most mindenki az otthon maradás mellett döntött. A napokban beszéltem körmösökkel, kozmetikusokkal, ők is ugyanezt tapasztalják, és ők is kénytelenek voltak egyelőre abbahagyni a munkát. Ezt a nehéz időszakot túl kell élni valahogy – fogalmazott Emese.

Mint mondta, annak könnyebb lesz, akinek van egy kis tartaléka. Ő mindig is előrelátó volt, úgyhogy neki nem lesz probléma a kényszerszünet. Szerencse még, hogy a férje dolgozik, úgyhogy legalább egy fizetésre számíthatnak.

– A vendégeim most telefonon, e-mailben és Messengeren kérnek segítséget. Kérdezik, hogy hogyan fessék be a hajukat. Természetesen szívesen segítek nekik, ellátom őket jó tanácsokkal. Bár szerintem most a hajuk a legkisebb gondjuk. Mindenkinek az jár a fejében, hogy nehogy elkapja a vírust – mondta Emese.

Maguknak reszelgetik

– Jelenleg nulla forint a bevételem – fogalmazott Rohály Edina, aki Hejcén műkörmös. – Nem könnyű a helyzetem, mert a két gyermekemet egyedül nevelem, és jelenleg csak a családi pótlékból élünk. Ami kis tartalékom volt, az elment autójavításra. Autót pedig muszáj fenntartani, hiszen anyagot kell beszerezni, a gyerekeket iskolába, óvodába vinni. Látom a közösségi oldalon, hogy némely miskolci műkörmös még vállal vendégeket, én azonban a veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondtam, hogy bezárok. Hiszen ki tudja, kivel érintkeztek a vendégeim, féltem a gyerekeimet és az édesanyámat is, aki velünk lakik. De a vendégeim is azt mondták, hogy most nem jönnek egy darabig, mert van, akinek a férje külföldön dolgozott, hazajött, és nem tudni, hogy megfertőződött-e – vázolta a helyzetet Edina.

Azzal folytatta, hogy jártak hozzá egyetemisták is, akik most hazajöttek a fővárosból, de ki tudja, hogy betartották-e a legalapvetőbb egészségügyi szabályokat. Vendégei most maguknak próbálják meg reszelgetni a körmüket. Nyilván jobb lenne, ha ezt egy szakember tenné, de el kell fogadni a jelenlegi helyzetet.

– Áprilisban biztos, hogy nem fogok tudni még dolgozni, ha májusban lehetne, annak nagyon örülnék. Figyeljük a tévét, mikor oldják fel a szigorú szabályokat, hiszen mást nem tudunk csinálni – tette hozzá Edina.

Lemondták

Nehéz heteket élnek meg a panziók és vendégházak tulajdonosai is. Az egyik abaújszántói szállásadó, Antal Jánosné úgy fogalmazott, jelenleg nulla forint a bevétele. Pedig már a járvány előtt is voltak vendégei. A veszélyhelyzet kihirdetése után viszont azok is lemondták a foglalást, akik márciusban vagy áprilisban akartak jönni.

– Ilyenkor már a túrázók és az átutazók elindulnak otthonról, és keresik a szállásokat. Most azonban megállt az élet. Annak nehéz a helyzete igazán, aki csak ebből él, főleg, ha még alkalmazottai is vannak, akiket fizetnie kell. Szerencsére én is több lábon állok, így át tudom vészelni a nehéz heteket. A bevételkiesés pedig nem csekély, hiszen egy jó hónapban 200 ezer forint nettó is bejött a vendégház kiadásából. Tavasszal már érkeztek a külföldi, visszatérő vendégeim és azok, akiket vonzottak a tokaj-hegyaljai programok. Abban bízom, hogy miután vége lesz a járványnak, az emberek be akarják majd pótolni az elmaradt nyaralásokat, kirándulásokat, és akkor a szállásadók visszakapják azt a bevételt, ami most kiesett – mondta Antal Jánosné.

Megmarad a szabadság Hozzátette: A Zemplén vidékét nagyon kedvelik a debreceni és nyíregyházi turisták, de sokan látogatnak erre Csehországból és Szlovákiából is. Mivel az embereknek megmaradt a sok szabadságuk, egészen biztos, hogy amint lehet, kiszabadulnak a karanténból, és újra elindulnak szép tájak, izgalmas programok felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában