Növényvédelem

2020.03.01. 09:30

Lemosó permettel nyissunk

A nagyon enyhe tél miatt sok kórokozó lehet a kertünkben, amelyek megkeseríthetik az évünket.

Forrás: Shutterstock

Ahogy ősz végén, tél elején egy lemosó permetezéssel zártuk az évet, úgy tél végén, tavasz elején egy lemosó permetezéssel érdemes indítani az évünket a kertben, udvaron, ha nem akarunk már a tavasz során a kórokozókkal harcolni. Mivel pedig igencsak enyhe telünk volt, így ennek most kiemelt jelentősége lehet…

Mivel érdemes?

A permetezést mindenképpen szélcsendes és fagymentes időben végezzük. Fontos, hogy tényleg lemosásszerűen nagy lémennyiséggel permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét, és lehetőleg bejusson a kéregrepedésekbe is. A permetezés hatékonyságát növelhetjük, ha előtte a törzset és az idősebb ágakat megtisztítjuk az elhalt kéregmaradványoktól.

A kínálat alapján, nehéznek tűnhet kiválasztani a megfelelő permetszert. Az egyik erre jó, a másik arra, milyet vegyünk?

A lemosók típusai: rezes, kénes, olajos illetve ezek keverékei. A rezes lemosók közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével általában minden gombás és baktériumos betegségre hatásos. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek – pl.: tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei megelőzésére, gyérítésére, ill. mérséklésére ajánlott több kultúrában is. Mivel ezek a készítmények a későbbi időszakban használva már perzselést okozhatnak (réz érzékeny) a biztonságos használat érdekében almatermésűeknél a zöldbimbós állapot végéig, csonthéjasoknál rügyfakadásig, kajszinál a pirosbimbós állapot végéig használhatjuk.A rezes lemosó az almatermésűeknél a tűzelhalás veszélyét csökkenti.

A kéntartalmú készítmények jók a éisztharmat ellen, illetve atkaölő hatása miatt alkalmazzuk. A kén és paraffinolaj tartalmú Nevikén, Vektafid S lisztharmat és rovarkártevők ellen hatékony.

Az olajos készítmények az állati kártevők ellen védenek. Leghatékonyabban olajos készítményekkel védekezhetünk a levéltetvek, levélbolhák, atkák és pajzstetvek ellen. Az olajos réteg egy finom bevonatot képez, amivel elzárja a levegőt, a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák annak légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, körte levélbolha ellen. Agrol Plusz, Vektafid A, Biola-Agro.

A talajt is

Mivel rendszerint a rovarok és kórokozók ellen is szeretnénk védekezni, lehetőleg egy menetben, olyan kombinált szert érdemes választani, amely tartalmazza mindhárom hatóanyagot. Ilyenek a Nevikén, Agrokén, Vegesol R, Vegesol eReS, Vektafid S, Vektafid R.

Permetezés előtt ne feledkezzünk el a talajra hullott beteg, fertőzött levelek, gyümölcsmúmiák megsemmisítéséről sem!

-Forrás: Gazigazito.hu-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában