közérdekű

2020.03.27. 20:00

Leálltak a végrehajtások

Ahogy a bírósági végre­hajtók, úgy az önkormányzatok is szüneteltetik az eljárásokat.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/ÉM

A kormány felfüggesztette a kilakoltatási és végrehajtási eljárásokat a veszélyhelyzet időtartama utáni 15. napig, ez már kedden megjelent a Magyar Közlönyben. A rendelet szerdán lépett hatályba.

Személyes ügyfélfogadás sincs

Az önálló bírósági végrehajtók személyes ügyfélfogadása átmenetileg felfüggesztették. A felvilágosítást kérőnek azonosításra, valamint hang- és videókapcsolat folyamatos fenntartására alkalmas távközlési eszköz útján adható felvilágosítás, amely módjáról és technikai lebonyolításáról az érintett végrehajtói irodától telefonon kérhetnek tájékoztatást.

A megkereséseket, így különösen a részletfizetés megállapítása iránti kérelmeket az eljárást foganatosító önálló bírósági végrehajtóhoz elektronikus kapcsolattartás (pl. e-Papír szolgáltatás) igénybevételével, illetőleg írásban postai úton vagy az ügyükben eljáró végrehajtó hivatali helyiségénél kihelyezett gyűjtőszekrény használatával juttathatják el. Részletfizetés iránti kérelem és egyéb nyilatkozat joghatályos módon e-mailben nem terjeszthető elő – figyelmeztetett a végrehajtói kar. A veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő 15 napon belül nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre, helyszíni eljárási cselekmény és hagyományos árverés nem tartható, ingatlan kiürítése iránt nem lehet intézkedni, lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt sem lehet intézkedni, természetes személy lakóingatlanára újabb árverést nem lehet kitűzni.

Ez a gyakorlat

Gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség – ide nem értve a gyermek átadása kapcsolattartásra vonatkozó határozatot – végrehajtásának kivételével meghatározott cselekmény végrehajtása nem foganatosítható. Gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség végrehajtása esetén eljárási cselekmény, intézkedés akkor sem foganatosítható, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll.

Az adósok végrehajtási eljárás felfüggesztésére vonatkozó kérelmeit a továbbiakban is a végrehajtást elvégző bíróság bírálja el, a végrehajtási eljárások általános felfüggesztésére, szünetelésére a jogszabály alapján nem kerül sor – tájékoztatott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar.

A rendelet szerint az adóhatóság által indított végrehajtások teljesen leállnak, kivételt ez alól a kötelező járványügyi intézkedések megsértése miatt kiszabott követelésekre folytatott eljárások jelentik. A már befizetett, letéti számlára utalt összegeket ugyanakkor elszámolja a hatóság.

A rendelet érinti az önkormányzatok által elindított végrehajtási ügyeket is, így erről érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál.

Miskolcon sem

„A koronavírus miatt elrendelt intézkedés a Miskolci Önkormányzati Adóhatóságnál folyamatban lévő végrehajtásokat is érinti. Ennek értelmében az adóhatóság a végrehajtási eljárásokat szünetelteti a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig” – tudatta az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában