Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.03.01. 07:00

Közmunka helyett az elsődleges munkaerőpiac

Csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliségi ráta megyénkben.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

A megye ereje gazdasági és szellemi javaitól függ. Ezt Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta a megyei gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási paktum Foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel rendezett paktumszervezeti ülésén, a napokban a Megyeháza dísztermében.

Vélelmezhető folyamat

Az ülésen beszámoló hangzott el a 2019-es évről, illetve a 2020-as munkatervre is javaslatot tettek.

Miközben változó kihívásoknak kell megfelelniük a résztvevőknek, a szakképzésnek is rugalmasan alkalmazkodni kell a megváltozott környezethez – mondta a már idézett beszédében az alelnök.

Az elmúlt év értékeléseként kiemelte: a munka legfőbb mutatói, az indikátorok jónak mondhatók. A munkaerőhelyzet alakulása nyomán több járásban már munkaerőhiány alakult ki – tudtuk meg.

Az idei évben is kiemelt feladat a munkaerőnek a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra juttatása – fejtette ki az alelnök.

A mutatók szerint vélelmezhető, hogy mivel a közfoglalkoztatásból kiáramlók nem az álláskeresők körében találhatóak meg, az elsődleges munkaerőpiacra kerültek – emelte ki előadásában Lórántné Orosz Edit, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője.

Évről évre csökken

Kifejtette: a megyében 4,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, amely az országos átlag fölött van, de évről évre csökkenő tendenciát mutat. Ugyanakkor a vizsgálatok szerint mintegy 9–11 ezer inaktív van, akit még be lehetne a munkába vonni. A megyei és kistérségi paktumok indikátorai jól alakultak – erősítette meg. Területileg azonban eltérő a projektek teljesülése. A kis paktumok pénzügyi maradványa közel egymilliárd forint körül van. Több paktum futamidő-hosszabbítást kezdeményezett – tudtuk meg.

Göndör Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető helyettese a hazai és az európai uniós foglalkoztatási adatokat elemezve megállapította: a 70 százalékos mutatóval beértük az uniós átlagot. Ugyanakkor a 15–20 és az 50 év fölöttiek hazai foglalkoztatási adatai elmaradnak ettől.

Ötszázmilliárd forintból

Felhívta a figyelmet, szükség van a gazdaságvédelmi akciótervre. Kiemelte: összességében mintegy 500 milliárd forint jut a gazdaságfejlesztési paktumokra.

(A borítóképen Szabó Gergely látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában