Koronavírus

2020.03.17. 21:00

Közelharc a húsért

Az elmúlt két napban már Sárospatakon is érzékelhetővé váltak azok a megváltozott körülmények, amelyeket a koronavírus terjedésének lefékezését szolgáló intézkedések és magatartásnormák megkövetelnek.

Bódisz Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt két napban már Sárospatakon is érzékelhetővé váltak azok a megváltozott körülmények, amelyeket a koronavírus terjedésének lefékezését szolgáló intézkedések és magatartásnormák megkövetelnek. Főleg az iskolák bezárása után csökkent a belváros forgalma. A boltokban nincsenek üres polcok, de az eladók már beszámoltak róla, hogy sokkal gyakrabban kell az árut visszatölteniük, mint máskor, vagyis elkezdődött a lakossági felhalmozás.

„Sláger” a toalettpapir

Sárospatakon is „sláger” a toalettpapír, de igazi közelharc a húsért zajlott. Volt olyan üzlet, ahol napok óta a húspultba sem sikerül kirakni a húsárut, mert a vevők azonnal elviszik. Reggeltől zárásig folyamatos sorok állnak a patikák előtt is, ami nem csupán annak köszönhető, hogy sokan igyekeznek előre gondolkodva a fontosabb gyógyszerekből tartalékot képezni a házi gyógyszertárba, hanem annak is, hogy a hatályos szabályozásnak megfelelően egyszerre csak két-három ember tartózkodhat a patikákban. A többiek az ajtók előtt várnak a sorukra, szigorúan 1 méteres távolságban állva egymástól.

Csellengő gyerekek

Aros János a város polgármestere szerkesztőségünknek arról számolt be, hogy a múlt héten megalakult a helyi operatív csoport, amely közösen hozza meg azokat a döntéseket, amelyeket a helyzet megkövetel. Ebben mások mellett képviselteti magát a rendelőintézet, a rendőrség, valamint az oktatási- és szociális intézmények. A polgármester kiemelte: hétfőn a polgárőrök még küldtek haza az utcán, vagy játszótereken játszadozó, vagy csellengő gyerekeket, ám kedden már nem volt ilyen dolguk. Egyben figyelmeztették a közterületeken tartózkodó időseket is, hogy a saját érdekükben maradjanak otthon. Hozzáfűzte: most folyik a felmérése annak is, hogy kik azok a hetven év felettiek, akik kérik az ellátásuk megoldását. Ebben a gondozási központon túl önkormányzati képviselők, az önkormányzat turisztikai vállalkozásának munkatársai és a polgárőrök is segédkeznek.

Felajánlások helyi cégektől

Aros János hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy különböző felajánlásokat is kapnak helyi cégektől, főleg védőfelszereléseket. A városban működő ruhaipari cég például többször ajándékozott szájmaszkot, de mások is tettek már felajánlást. Ezeket elsősorban a rendelőintézet munkatársai kapják, meg de a közétkeztetésben dolgozók és más fontos feladatot ellátó önkormányzati dolgozók között is osztanak szét védőfelszereléseket. A polgármester tegnapi beszélgetésünkig nem tudott fertőzött, vagy karanténba kényszerült lakóról, de mint mondta olyanok vannak, akik nem a kiemelten érintett országból érkeztek haza, de önkéntes karanténba vonultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában