tárolási tippek

2020.03.29. 10:00

Így tároljuk a vegyszereket otthon

A koronavírus járvány során a lakosság részéről megnőtt az igény a védekezéshez fontos háztartási vegyipari termékek iránt, és ez készletfelhalmozással is együtt járt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A veszélyesként osztályozott háztartási vegyszerek biztonságosan használhatók, ha betartjuk a termékcímkén található utasításokat és megfogadjuk az alábbi, tárolásra vonatkozó tanácsokat – olvasható a ToxInfo Kft. tájékoztatójában.

Ismerje meg a terméket!

Első lépéskét olvassa el a termék címkéjét és ismerje meg a lehetséges veszélyeit. A címke tartalma mindig egyedi és az adott termékre vonatkozik, szövegezése szigorú jogszabályi előírások betartásával készül és a felhasználó biztonságát szolgálja. A címkén található az összes olyan információ, amelyet tudnia kell a vegyi anyagok veszélyeiről, a biztonságos felhasználásról, a tárolásról és az ártalmatlanításról.

Különítse el!

Ne tárolja élelmiszerekkel együtt és tegye gyermekei számára hozzáférhetetlenné! Ha van rá lehetősége, erre a célra egy külön (zárható) szekrényt nevezzen ki a háztartásában „vegyszertárolónak”. A vegyszereket csoportosítsa tulajdonságaik alapján és különítse el azokat környezetüktől és egymástól is!

Ne tároljon folyadékokat szilárd anyagok felett, hogy elkerülhesse a szennyeződést szivárgás esetén. A maró termékek tárolóedényei alá tegyen tálcát, hogy tartalmuk szivárgás esetén ne tudjon nagyobb területen szétfolyni. A polcokat ne terhelje túl!

Ne töltse át!

Alapszabály, hogy a vegyszereket az eredeti tárolóedényükben kell tárolni, azonban a készletfelhalmozás velejárójaként az elmúlt időszakban inkább a nagyobb kiszerelésű termékeket részesítették előnyben a vásárlók. Amennyiben elkerülhetetlen a termék kisebb „tárolóedénybe” történő áttöltése, lehetőség szerint egy azonos termék már kiürült flakonját használja erre a célra.

Ha a kiürült flakonon az eredeti címke már nem olvasható, vagy eltávolították arról, készítsen az eredeti termék címkéjével azonos tartalmú címkét és ragassza rá az átöltött termék flakonjára. A címkén tüntesse fel a termék nevét, a figyelmeztetéseket („Figyelem” vagy „Veszély” kifejezések), és a veszély jellegét és súlyosságát leíró figyelmeztető mondatokat, valamint az óvintézkedésekre vonatkozó mondatokat.

Soha ne töltse át a vegyi anyagot élelmiszer tárolására szolgáló edénybe, vagy olyan edénybe, amely különösen vonzó lehet gyermekei számára!

Általános szabályként a vegyi termékek eredeti, zárt edényben tárolandók. Lehetőség szerint ehhez tartsa magát! Zárja le, csavarja vissza, tegye el!

Használat után azonnal tegye vissza az edény fedelét, a kupakot csavarja vissza és tegye a helyére a terméket. Gyermeke hamarabb fogja megtalálni az ottfelejtett vegyszert, mint gondolná!

Biztosítson megfelelő körülményeket!

Ne tegye ki a vegyszereket napfénynek, magas hőnek vagy gyújtóforrásoknak! Gondoskodjon megfelelő szellőzésről, hogy szivárgás esetén elkerülhesse a gőzök, gázok koncentrációjának megnövekedését!

Ellenőrizze rendszeresen a vegyszereket!

A ritka használat, illetve a nagy mennyiségű felhalmozás következménye lehet, hogy hosszabb ideig „elfeledkezhet” bizonyos tételekről, ezért szükséges rendszeresen átnézni a tárolt készleteket és meggyőződni arról, hogy nem történt-e véletlen kiömlés vagy szivárgás.

Savak és lúgok

Tárolja alacsony polcokon vagy közvetlenül a padozaton.

Bizonyos savak nem tárolhatók gyúlékony és éghető anyagokkal együtt. A savakat és lúgokat különítsük el egymástól a tárolóhelyen, hogy véletlen kiömlés esetén se keveredhessenek egymással. A kiömlés megakadályozására tegyen a termék alá tálcát. Ha mégis kiömlött, akkor semleges nedvszívó anyaggal itassa fel (például homokkal).

Gyúlékony, tűzveszélyes anyagok

Gyújtóforrástól (például nyílt láng, hőforrás, elektromos berendezések) és éghető anyagoktól elkülönítve tároljuk.

Merjen kérdezni!

A termékcímke minden esetben tartalmazza a szállító cég elérhetőségeit is. Amennyiben a címkén feltüntetett információkat nem tartja elégségesnek, keresse meg a forgalmazó weboldalán a termék biztosági adatlapját, amely a címkénél jóval részletesebb információkat tartalmaz. Megjegyeznénk ugyanakkor, hogy a háztartási tisztítószerek vonatkozásában és általában a lakosság által felhasznált vegyi termékek esetében nem tartjuk indokoltnak a biztonsági adatlap használatát (a jogszabályok nem is teszik szükségessé annak átadását a lakossági fogyasztóknak). A biztonsági adatlapban közölt adatok, információk sokszor téves következtetéseket eredményezhetnek a laikus felhasználók körében. Kérdés, vagy bizonytalanság esetén kérjen inkább telefonon segítséget a forgalmazótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában