2020.03.02. 07:30
Húshagyás palacsintával
Egyre divatosabb hazánkban is palacsintával búcsúzni a farsangi időszaktól.
Forrás: shutterstock
Carne vale – búcsú a hústól. Erről szól a karnevál időszaka, avagy a farsang mulatsága. Hogy testben és lélekben felkészülhessünk a húsvétot megelőző szigorúbb időszakra, a nagyböjtre. A húshagyó kedd igazi ünnepnap, amikor húsvétot megelőzően még utoljára eszünk húst. Vagy palacsintát.
Valamilyen módon hangsúlyos szerepet kap a húsvétot megelőző nagyböjt előtti utolsó nap a keresztény országokban. Számos hagyományt ápolunk Magyarországon is és a világ más tájain is.
Egyszerű-népszerű
Az angolszász országokban pedig palacsintanapot tartanak. A nagyböjt előtti utolsó napon a háztartásban található tojás és zsír elfogyasztásának egyik legegyszerűbb és legkellemesebb módja a palacsinta készítése volt. A palacsintanap népszerű társasági esemény, ahol rendszerint a palacsintafutáson a résztvevők vicces öltözékekben, palacsintasütővel a kézben futnak versenyt, a palacsintát feldobva megforgatják. A palacsinta van a központban: vetélkedők, palacsintaevő versenyek zajlanak, és megtalálják legfinomabb palacsintatölteléket.
Egy egyszerű alaprecept. Liszt, tojás, csipet só, olaj, tej, szódavíz – összekeverjük, pihenni hagyjuk, majd sütjük.
Ugyanakkor érdemes néhány órára betenni a tésztát a hűtőbe, mert pihentetés közben a liszt szemcséi jobban megduzzadnak, kevésbé lesz száraz. Ha a tésztába is teszünk egy kevés olajat, sütés közben kevesebbet használunk. Ha cukrot teszünk a palacsintatésztába, jobban figyeljünk a sütésre, leragadhat. A palacsintatésztából vétek kihagyni a szódavizet, mert a szénsavtól lesz a tészta levegős. Az édes palacsintákat érdemes olaj helyett vajban kisütni, mert lágyabb, édeskésebb ízt kapnak tőle. Gyerekeknek készíthetünk különböző formájú palacsintákat: a fémből készült, különböző sütikiszúró formákat tegyük a palacsintasütőbe, és ebbe csurgassuk bele a tésztát.
Ennivalóan belevaló
Lekvár, túró, vaníliapuding, nutella, kakaókrém – a hagyományos töltelékeken kívül, már ha marad még a palacsintából, kipróbálhatunk néhány különleges ötletet. Ilyen például a csokoládéöntet banánkarikával: négy dekagramm kakaóport, tíz dekagramm cukrot és 2 deciliter tejet felforralunk, hozzákeverünk csomómentesen egy fél nagykanál kukoricakeményítőt, ha pedig kihűlt, beleöltünk pár csepp rumot. Az öntetet a palacsintákra kenjük, majd rádobjunk a banánkarikákat. Vagy a fahéjas-almás különlegesség: hámozzunk meg öt almát, vágjuk kisebb kockákra, majd dobjuk egy kisebb serpenyőbe, öntsünk rá tíz evőkanál cukrot, egy kiskanál fahéjat és fél deciliter vizet. Addig keverjük, amíg a víz elpárolog és az alma megpuhul, a cukor pedig karamellizálódik. Kanalazzuk a tölteléket egyenletesen a palacsintára, tekerjük fel, díszítsük fahéjporral tejszínhabbal.