járvány

2020.03.23. 19:30

„Happy birthday”-kézmosás

Dél-Angliában komolyan veszik a járványt. Kézmosáskor kétszer éneklik el a gyerekek a „Happy birthday”-t.

Nyikes Zita

Customers wait in a long queue to enter a Costco members wholesale outlet in Farnborough, west of London, on March 19, 2020. - Britain's supermarkets stepped up efforts to safeguard supplies, especially for vulnerable and elderly customers, as the sector battles stockpiling caused by coronavirus panic. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Adrian Dennis

Tibor Angliában dolgozik bentlakásos ápolóként egy idős ápolt mellett. Dél-Angliában él egy kisebb településen a tengerparton. A mindennapokban nem tapasztal fennakadást.

Angol hidegvér?

– Az biztos, hogy sokat mossák a kezüket. Egyre komolyabban veszik a híreket, és úgy látom, hogy a híres angol hidegvér most kezd egy kicsit felmelegedni – fogalmaz a kialakult helyzet kapcsán. – Pánik nincs, de az egész országban komolyan veszik. Mindennapi téma. Ünnepségeket, nagy rendezvényeket töröltek. Nem olyan megszokott a helyzet, mint amilyen szokott lenni. Beszélnek már arról is, hogy hamarosan lesz vakcina.

Elmondta, hogy éppen a napokban volt bevásárolni, és többek között egy nagyobb doboz banánt, valamint fagyasztott zöldségeket vett volna nagy tételben. Az áruház biztonsági őre azonban egy szabályzatra hivatkozva szólt neki, hogy mindenből legfeljebb csak három csomagot vehet meg. Azért, hogy mindenkinek jusson elegendő.

– Úgy gondolom, hogy a boltokban van elegendő áru, de ez annak is köszönhető, hogy szabályozzák a vásárlás mennyiségét – folytatja. – Azt mondta a feleségem, hogy Magyarországon olyan esetet is hallott, hogy egymás kezéből vették ki az emberek a WC-papírt. Itt ilyen nincs. Érdekes még, hogy amikor reggelente kimegyek sportolni és légzőgyakorlatokat végezni a tengerpartra, mert asztmás vagyok, és a sós levegő nagyon jót tesz, akkor azt látom, hogy az emberek jobban elkerülik egymást. A boltokban is kesztyűben pakolnak. Én is felveszem a kesztyűt, amikor elmegyek itthonról, és tudom, hogy hozzá kell nyúlnom valamihez. Az iskolák sokáig nyitva voltak, de éppen most rendelkezett róla a kormány, hogy bezárják az intézményeket. A gyerekeknek egyébként azt tanították meg, hogy körülbelül húsz másodpercig tart kétszer elénekelni a „Happy birthday” című dalt, és ezért kézmosáskor ezt éneklik. Merthogy húsz másodpercig kell itt kezet mosni a járványügyi javaslat szerint.

Szerbiában kijárási tilalom

Tibor egyébként Szerbiából származik, Magyarországon pedig Ózdon telepedett le.

– Most beszéltem a rokonaimmal, akik még most is Szerbiában élnek. Ők mondták, hogy este 5 órától reggel 8-ig kijárási tilalom van. Az iskolákat és az óvodákat bezárták. Nincs szobafogság, de nincsenek nagyobb családi ünnepségek. Nagyobb a távolságtartás az emberek között.

Kiadják a vírus útját

A következő tizenkét hétben lesz a fordulat a járvány elleni harcban – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök, akinek meggyőződése, hogy a Nagy-Britanniában meghirdetett intézkedésekkel „kiadják az útját ennek a vírusnak”. Hozzátette ugyanakkor: az emberek nem tartják magukat az egészségvédelmi útmutatásokhoz, és emiatt szükségessé válhatnak további intézkedések. Az országban nem rendeltek el olyan szigorú intézkedéseket, mint Európában: nem korlátozták az utazásokat. Az iskolákat bezárták. Szükség esetén a kormány kikényszerítheti az emberek közötti távolságtartást. Ajánlják: a 70 éven felüliek tizenkét hétre maradjanak otthon.

(A borítóképen: Intézkedésekkel segítik, hogy mindenkinek jusson élelmiszer)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában