Anno 2000-ben írtuk

2020.03.09. 07:30

Halat vinni a Tiszába? Eszünkbe se jusson!

A ciánszennyezés után 2-3 éven belül regenerálódhat a folyó.

Forrás: Illusztráció/ÉM-archívum

Fotó:

Ne vigyünk egy halat sem a Tiszába! – ezzel a címmel foglalja össze a ciánszennyezés miatti helyzetet a jövőt érintő szempontból az Észak-Magyarország 2000. március 1-jén.

Elveszítették a megélhetésüket

A halászás, a horgászás, a telepítés tilos a folyón a ciánfertőzés nemzetközi kivizsgálásáig. A Tisza szennyezése Borsodban két cég dolgozóit és egy horgászegyesület tagjait sújtotta leginkább. Tokajban a Tiszavirág Halászati Szövetkezetben hat, Gelejen a Dél-borsodi Halászati és Juhászati Szövetkezetben 12 dolgozó munkahelye vált bizonytalanná. A tiszaújvárosi székhelyű Zabos Géza Horgászegyesület tagjai nemcsak a zsákmánytól, a horgászjegyek bevételétől is elestek. A kormánybiztos az emberek kártalanítását ígérte és mellé átmenetileg, átképzés után szakmájukhoz közel álló munkát. A romániai eredetű, 2000. január végén, február elején pusztító ciánfertőzés kétségtelenül tragédia, de az egyes szakértők szerint jósolt tíz-húsz év ellenére 2-3 esztendőn belül regenerálódhat a folyó – írja a lap.

(A borítóképen: Haltelepítés a Tiszán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában