koronavírus

2020.03.10. 19:00

Fokozott intézkedések léptek életbe

Emelkedik a fertőzöttek száma hazánkban. Biztonsági okokból fokozott intézkedések léptek érvénybe.

Nagy-Hankó Krisztina, Novák Krisztina, Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Felkészültek a megyénkben szolgáltató nagyobb közösségi közlekedési cégek a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére. A MÁV-ot, a Volánbuszt és az MVK-t kerestük meg a témával kapcsolatos kérdésekkel. Mind három cég hangsúlyozta: az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ és a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs aktuális iránymutatásai szerint járnak el.

Vonatokon, buszokon

A MÁV a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többszöri fertőtlenítő tisztítással lép fel, a személykocsik kilincseit és fogantyúit a külső és a belső terekben, a WC- és mosdóhelyiségekben folyamatosan takaríttatja. Emellett folyamatosan figyelemmel kísérik az események alakulását, megteszik az indokolt előkészületeket, felkészíti munkavállalóit a megelőzés érdekében.

– A jegyvizsgálók számára kéztisztító és fertőtlenítőszer jelenleg is rendelkezésre áll. A nemzetközi forgalomban részt vevőket ezenfelül orvosi szájmaszkkal látták el, amelyből nagyobb készlet beszerzése is előkészületben van – írták közleményükben.

Hozzátették azt is, hogy a vasúttársaságnak egészségügyi ellenőrzési hatásköre nincs a határállomásokon, az ilyen jellegű feladatokat az egészségügyi és határrendészeti hatóságok látják el, a MÁV ehhez minden segítséget megad.

A Volánbusz kommunikációs irodája válaszában azt írta, a cég soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be utasai és munkavállalói védelmében. Ezek keretében fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat, tisztálkodóhelyiségeket.

A szokottnál is alaposabban

Az MVK válaszában leszögezte, villamosait és autóbuszait a telephelyre érkezést követően egyébként is mindennap takarítják fertőtlenítőszerekkel, melynek során az utastér, az utastérhez tartozó tárgyak, eszközök, műszerek fertőtlenítő áttörölése történik meg.

– A koronavírus-járványt megelőző intézkedés keretében különösen nagy hangsúlyt helyezünk az utasokkal közvetlenül érintkező felületek, például a kapaszkodók fertőtlenítő takarítására. A munkavállalók egészsége érdekében tájékoztatókat helyeztünk ki, illetve az utasokkal közvetlen kapcsolatba kerülő kollégák számára fertőtlenítőfolyadékot és fertőtlenítőkendőt rendeltünk. Ezek várhatóan még a héten megérkeznek, azt követően pedig azonnal ki is osztjuk számukra – mondta Vaskó Tiborné, a cég operatív igazgatója.

Nincs látogatás a kórházakban

A tilalom vasárnaptól visszavonásig érvényes – adta ki közleményben a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Müller Cecília országos tisztifőorvos határozatának indoklásában kifejti: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség – hangsúlyozzák a közleményben.

Járóbeteg-forgalom van

A B.-A.-Z. megyei kórházban a döntésnek megfelelően meghosszabbították az influenza miatt február 5-e óta egyébként is érvényben lévő látogatási tilalmat.

Megyénk többi egészségügyi intézményében, így a kazincbarcikai, az edelényi és a sátoraljaújhelyi kórházban is hasonlóképpen jártak el. Dr. Bássler Beáta, a kazincbarcikai kórház orvos­igazgatója elmondta, hogy a belépési pontokon, valamint az emeleten, érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolókat szereltek föl, de ez már egy korábban bevezetett intézkedés. A sátoraljaújhelyi Erzsébet-kórházban dr. Kovács Lajos megbízott főigazgató szintén arról számolt be, hogy minden betegellátási ponton és látogatói belépési ponton megtalálhatóak a kézfertőtlenítő-adagolók, melyekben széles hatásspektrumú kézfertőtlenítő szer van kihelyezve. A járóbeteg-forgalmat nem kívánják szűkíteni egyelőre, ehhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezése szükséges.


Miskolc: járvány elleni terv készült

Az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. gazdasági társaságai, intézményei készítettek járvány elleni tervet, és felhívták a figyelmet arra is, hogy kiemelten figyeljenek a munkahigiénés körülményekre. Miskolc városa a kormányzati Operatív Törzs által meghatározott intézkedéseket hajthatja végre. Lapunk kérdésére megtudtuk, hogy az intézkedési terv a kritikus infrastruktúra-elemek védelmét tartalmazza, melyek biztosítják, hogy a város üzemeltetése folyamatos legyen. Kérdésünkre hozzátették: az önkormányzati fenntartású óvodákban és a bölcsődékben a felkészülés folyamatban van, a bölcsődék, óvodák vezetőinek is el kellett készíteniük a járvány elleni védekezési tervet. Hogy van-e külön intézkedés az ügyfélszolgálaton, azt a választ kaptuk: kézfertőtlenítőt a városházán több helyen is kihelyeztek.


Nem fogadnak látogatót

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos valamennyi magyarországi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményben a koronavírus miatt. Bár Miskolcon és Borsod-­Abaúj-Zemplén megyében továbbra sem lehet tudni koronavírus-fertőzéses megbetegedésről, az országos tisztifőorvos rendelkezésének értelmében látogatási tilalom lépett érvénybe Miskolc hat ön­kormányzati fenntartású idő­s­gondozási intézményében – az Őszi Napsugárban, a Szent Hedvig Otthonban, az Aranykor Idősotthonban, a Bulgárföldi és az Észak-kiliáni Szolgáltatási Központ és Gondozóházban, valamint az Arany Alkony Szolgáltatási Központban – is.

Kapcsolódó cikkek:

(Az alapos kézmosás elővigyázatosság. Képünkön a miskolci Szabó Lőrinc általános iskola tanulói, balról: Szabó Dóra, Beke Adrienn, Fazekas Kinga és Maczó Gitta )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában