Koronavírus

2020.03.23. 13:30

Bevásárolnak az időseknek

Nem maradnak magukra a veszélyeztetett korosztály tagjai sem a járvány idején.

Nagy-Hankó Krisztina

A házi segítségnyújtásban még nem regisztrált, de rászoruló idősek számára Miskolc önkormányzata az Önkormányzati Rendészet által biztosítja az ellátást.

Kérésre segítenek

Ezt a 80/460-046-os zöldszámon igényelhetik a nap 24 órájában.

A rendészet munkatársai a telefonos regisztrációt követően kimennek a segítséget igénylőhöz, kitöltetnek vele egy nyilatkozatot arról, hogy pontosan mire van szüksége (élelem, gyógyszer), van-e esetleg valamilyen ételallergiája, betegsége.

Az időseknek vállalniuk kell a költségeket is, hiszen a gyógyszerek és az étel nem ingyenes, az önkormányzat ezt nem tudja térítésmentesen biztosítani. Az ellátás lemondását szintén az önkormányzati rendészetnél kell jelezni.

A segítségnyújtás kétféle módon valósulhat meg, étkeztetés formájában, amikor reggelit, ebédet és vacsorát kap az igénylő.

Másrészt lehetőség van arra, hogy a rászoruló a rendész segítségét kérje az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek bevásárlásához. A rendészet munkatársai csütörtökön kezdték el ezt a munkát, viszik házhoz a nyomtatványokat, tehát jelenleg még az igények felmérése tart. Azonban sajnos ezzel egy időben már a csalók is megjelentek – tudtuk meg Petruskó Norbert sajtóreferenstől, ezért arra kérik az érintetteket, hogy csak akkor engedjenek be bárkit is a lakásba, ha igazolni tudja, hogy honnan és milyen célból jött. A rendészek minden esetben az előzően telefonon kért segítség nyomán mennek az adott háztartásba.

Szabály szerint

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is hasonlóképpen jártak el, mint Miskolcon.

Felkészültek a megnövekedett igényre, és létszám-átcsoportosítással tudnak átirányítani munkatársakat a szociális szférába – mondta például Poropatich Péter, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ intézményvezetője. A 70. életévüket betöltötteknek tájékoztatót küldtek postán, minden koronavírus terjedésével kapcsolatos információról, a tennivalókról.

Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere elmondta, hogy minden veszélyeztetett korúnak igyekeznek segítséget nyújtani lehetőségeikhez mérten, az igények folyamatosan érkeznek.

– A házi segítségnyújtó szolgálat működik, közel 100 ember ellátását biztosítják folyamatosan, de megpróbálnak segíteni minden idős lakosnak, aki hozzájuk fordul – avatott be Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere.

Sajóbábonyban is lépnek. Dr. Szilva István polgármester elmondta, hogy a 70 év felettiek ellátását itt is biztosítják, természetesen a jogszabályok figyelembevételével.

(A borítóképen: Az idősgondozásba bevont miskolciaknak a MESZEGYI munkatársa viszi az ebédet | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában