késedelem

2020.03.13. 14:00

Adók: csekk nem jött, nagy a felháborodás

Az adózó kötelezhető pótlék fizetésére, ha nem kapta meg időben. Mennyit kell fizetnie?

Forrás: Illusztráció/ÉM

Tömegesen nem kaptak értesítést a miskolci adózók a rájuk vonatkozó helyi adók esedékes első félévi megfizetéséről. Március 16-ától viszont pótlék megfizetésére kötelezi a polgármesteri hivatal a város lakóit. Vagyis: aki nem fizet március 16-áig, a kiszabott összeghez még pótlék is társul. Annak ellenére, hogy az adófizető elvileg azt sem tudta, hogy fizetnie kellene.

Méltánytalan

Napok óta méltatlankodik Miskolc város lakossága azért, mert korábban ilyenkor már megkapták, hogy például mennyi gépjárműadót kell fizetniük, és tudtak az összeggel előre tervezni. Idén viszont nem kaptak értesítést a helyi adókról: nem tudják az esedékes összeget, illetve amennyiben postai csekken szeretnének fizetni, akkor nem tudnak, mert a csekkek sem érkeztek meg.

A miskolciak helyi adó tekintetében egyébként építményadó, iparűzési adó, valamint gépjárműadó megfizetésére lehetnek kötelezettek, ha van olyan adótárgyuk, amelyre vonatkozik helyi adófizetési kötelezettség. Az értesítést az adózók a határidőt megelőzően hetekkel korábban meg szokták kapni, és így a korábbi években nem okozott gondot, hogy a március közepén esedékes munkanapig be tudják fizetni az adót.

Kitől független a körülmény?

Idén azonban fennakadás történt: Miskolc honlapján 2020. március 9-ei dátummal szerepel egy tájékoztató, hogy idén március elején kerültek az adózók részére megküldésre azok az értesítések, amelyek a 2020. március 16-ig esedékessé váló fizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatosak.

A hivatal ebben azt állítja, hogy az adóhatóság tavaly, 2019 áprilisában csatlakozott a helyi adóhatósági feladatok támogatását végző központi informatikai szolgáltatáshoz, és utal arra, hogy a hivataltól független körülmény késleltette az adóhatóságot a küldemények kézbesítésében. Az adófizetők méltánytalannak érzik a helyzetet: ha akartak volna sem tudtak volna fizetni, de most még pótlékkal is számolhatnak.

Arra kérdeztünk rá a polgármesteri hivatalnál, hogy mivel nem az adózók oldalán keletkezett a mulasztási késedelem, hiszen tőlük is független az a körülmény, amely késleltette az adóhatóságot, tervezik-e, hogy általánosságban eltekintenek a pótlékfizetési kötelezettségtől.

Rákérdeztünk továbbá arra is, hogy ha nyilvánvaló volt a késedelem, mert azt érzékelnie kellett a hivatal vezetőjének, a jegyzőnek, akkor miért nem tájékoztatták elnézést kérve időben a lehetséges késlekedésről az adózókat. Kérdéseinkre ezidáig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában