Miskolc

2020.03.03. 13:00

A város pénzéből biztos nem épül meg a „szuper irodaház”

A Központi Leánykollégium épületének keresett új funkciót még az előző miskolci önkormányzat.

Szaniszló Bálint

Egykor a miskolci belváros egyik meghatározó épülete volt a Palóczy utcán, szemben a Szemere-kerttel a Központi Leánykollégium, amely lényegében a város középiskolái vidéki lánynövendékeinek adott ideiglenes otthont, de konyhája és étkezdéje ellátta ebéddel a belvárosi iskolák diákjait.

Az épület hasznosítása ügyében folyamatosan főtt a feje a tulajdonos önkormányzatnak. Annál is inkább, mert az építmény állaga az évek, évtizedek során igencsak leromlott, de nemcsak kívül, belül is megérett egy nagy felújításra.

Két ütemű volt a terv

A miskolci önkormányzat múlt évi költségvetésének készítése, elfogadása kapcsán hangzott el a terv, hogy a volt Központi Leánykollégium épületéből egy szuper modern, A kategóriás belvárosi irodaépületet szeretne kialakítani, amely egyben Miskolc belvárosának a modern kort idéző, emblematikus épülete is lehetne.

Az is kiderült, hogy a tervezett beruházás másik szakasza a leánykollégiumon kívül kiterjedne a Kandó Kálmánszakgimnázium szomszédos épületére (ez lényegében öszszeépült a kollégiummal, és hasonlóan leromlott állapotban van) és a mögöttük lévő parkolóra is.

A korszerű irodaházat tehát a két ingatlan felhasználásával alakították volna ki. A szakgimnázium épületében további irodák lennének. Tartozna egy új, 80 férőhelyes parkolóház is a komplexumhoz. Az volt a terv, hogy a szakgimnázium Miskolc más helyén kapna új otthont. Mint azóta kiderült, a Kós Károly-szakgimnáziumnál már el is helyezték azóta az informatikai centrum alapkövét, amelynek kialakítása a szakképzésfejlesztési projekt fontos része.

Olyan egy esztendővel ezelőtt a korszerű irodaház-komplexum engedélyes terveinek elkészítése már folyamatban volt, és a közbeszerzési eljárást követően már tavaly megkezdődött volna a kivitelezés előkészítése. A kétüteműre tervezett projekt költségigényét nettó 5 milliárd forintban határozták meg.

Az önkormányzat tavalyi költségvetési terve tartalmazott is 4 milliárd 325 millió forint kiadási előirányzatot erre a célra.

Magántőke jöhet szóba

Az új önkormányzat megalakulását követően érdeklődtünk az irodaházprojekt sorsa iránt. Nemrég azt a választ kaptuk, hogy Veres Pál polgármester tárgyalásokat folytat az ügyben, és még nem dőlt el semmi.

A múlt csütörtöki miskolci közgyűlésen a költségvetés 2019. IV. negyedévi korrekciója előterjesztésének tárgyalásakor szóba került az irodaház-építés ügye. Veres Pál polgármester azt mondta, hogy a költségvetés jelen szűkös helyzetében szó sem lehet arról, hogy a város saját pénzből finanszírozni tudná a beruházást. Elmondta, hogy a vállalkozók is mind visszaléptek, azt mondják, inkább lebontanák az épületet, de a mostani állapotában nem sok esélye van a megvalósításnak. Mint megtudtuk, a volt leánykollégium felújításához magánbefektetőt keresnek a jövőben.

(A borítóképen: Nyári felvétel a lánykollégium épületéről | Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában