járvány

2020.03.21. 16:00

A vakvezető kutyák képzése is átkerült home office-ba

A koronavírus járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét, kiképzőik otthonról dolgoznak.

Komondi Piroska

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Fotó: Gellert Gombai

A járvány miatt azt javasolják a kutyatartóknak, hogy hazaérve töröljék át a kutyánk szőrét fertőtlenítős törlőkendővel, a mancsát mossák meg szappanos vízzel, és ne simogassák egymás kutyáját. Vigyázzunk egymásra!

A koronavírus-járvány miatt átalakította a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is munkarendjét, minden kollégájuk otthonról dolgozik, kiképzőik is, ezért a vakvezetőkutya-képzés átkerült home office-ba. „A karantén ideje alatt kiképzőink kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, mozikat, a csendesebb utcákban és otthon gyakorlunk. Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Gyakorlás a lakásban

A vakvezető kutyák képzésében alapvető feladatok az akadályok kerülése, a szintkülönbségek jelzése, a lépcsőkön való közlekedés, aminek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség. Egy csendes utcában vagy a kertben, de akár a lakásban is megoldható sok feladatnak a gyakorlására. Az akadálykerülés során a tanuló kutyát belevezetik olyan zsákutca-helyzetbe is, amiből önállóan kell megtalálnia a kiutat. Ez nem az ő „rosszindulatunk”, hanem felkészülés egy valós helyzetre, amivel a munkája során majd gyakran találkozhat.

A vakvezető tanulókkal most több időt gyakorolnak a lakásunkban, mint máskor. Sok olyan apró feladat van, ami nem része a vizsgának, de egy látássérült ember mindennapjai jelentősen megkönnyítheti. Ilyen a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kezébe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és mutatása, a szék vagy asztal alá bújás, de még a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során tanúsított együttműködés is.

„Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert a látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra” – mondta Komondi Piroska.

A járványvédelmi szabályok minden kutyára érvényesek

Ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, viszont a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert az nincs kizárva, hogy a bundájukról átviheti magára az ember a vírust. „Minden utcai séta, közösségben tartózkodás után hazaérve töröljük át a szőrüket fertőtlenítős törlőkendővel, és a mancsukat mossuk meg szappanos vízzel. Ne simogassuk egymás kutyáját, és annak sem most van itt az ideje, hogy összepusziljuk a szomszéd házikedvencet” – mondta el Komondi Piroska.

(A borítóképen: Komondi Piroska)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában