Miskolc

2020.02.29. 15:30

Virágnéven énekelnek

Vidám előadói stílusáról kapta a nevét a Boldogasszony Papucsa Nótakör.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Az idősek szociális ellátási formái nem feltétlenül a bezárkózás helyei. A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény nappali ellátásra járó nyugdíjasaiból egy többszörös díjat nyert dalkör nőtt ki, amely a legnevesebb énekversenyeken is megállja a helyét.

Komolyan vették

– Intézményünkben már korábban is működött énekkar, de találkozásaink alkalomszerűek voltak. Aztán egyszer eldöntöttük, hogy vegyük komolyan az egészet, mert egy jó kis közösség kovácsolódott belőlünk, a próbák kellemes hangulata pozitívan hatott mindannyiunkra. A keddi napokra meghirdettük a próbákat zömében a MESZEGYI bulgárföldi telephelyén, és a nappali ellátásba járók csatlakoztak. Jelenleg tíz nő és négy férfi taggal rendelkezünk. A fellépéseinkre az idősek közül mások is el szoktak minket kísérni – kezdte Csontos Józsefné Ica énekvezető, az intézmény munkatársa, aki a családjából hozta magával a zene szeretetét.

Eredményhirdetés

Úgy érzik, hogy nemcsak intézményük, de a város számára is értéket teremtenek.

– A társaságunk jó kedélyű emberekből áll, ezért inkább a vidám énekeket szeretjük. Innen ered a nevünk is – folytatta az énekvezető. – Széles körű repertoárunk a lakodalmastól kezdve a magyar nótán át a Kárpát-medence népdalhagyományáig terjed. A műsorainkat közösen állítjuk össze és együtt, autodidakta módon tanulunk. Először csak a magunk szórakoztatására énekeltünk, aztán intézményi rendezvényeken többször felléptünk.

Büszkén sorolták az eredményeiket is beszélgetésünk során: az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-on ezüstminősítést szereztek 2016-ban, majd egy ezüst és egy arany minősítéssel is jutalmazta produkciójukat a zsűri. A nótakör úgy érzi, hogy sikereiket Varga Lajos tangóharmonikás tagjuknak is köszönhetik. 2018-ban az M1 Életkor című magazinműsorában rövid dokumentumfilm készült róluk.

Tavaly tavasszal pedig az akkori városvezetés az Idősek Tanácsa kezdeményezésére szervezte meg a szépkorúak számára az Imádok élni! című tehetségkutató versenyt, ahol a nótakör második helyezést ért el. A Művészetek Házában tartott színvonalas rendezvényről még hetekkel később is beszéltek a városban.

A miskolci advent 2018-ban azért volt különleges, mert felléptek az Éneklő Karácsonyfánál a Városház téren.

A régióban is bemutatkoznak: Kazincbarcikán válogatták be őket egy gálaműsorba, 2020. február elején léptek fel a közeli városban.

Egyébként folyamatosan készülnek:

– Most pénteken ismét egy előválogatóra megyünk. Jövő héten pedig egy tehetségkutatón veszünk részt az Avasi Gimnáziumban – sorolta a nótakör vezetője.

Énekelnek és tovább élnek

A tagokat arról faggattuk még, hogy mit jelent számukra ehhez a közösséghez tartozni.

– Sokat jelent számunkra, hogy ápoljuk az értékeinket, a néphagyományt, és idősebb korban is részünk van megmérettetésekben. Mindannyian szeretünk énekelni, és kedveljük a kör vidám légkörét – mondta Adorjáni Ildikó.

– A hosszú élet titkának sok összetevője van, de aki legalább hetente háromszor fél­órát magyar nótákat énekel, annak az életkora tíz-tizenöt évvel meghosszabbodik. Falusi emberek lévén apámék citeráztak és szájharmonikáztak, nekem pedig a harmonika tetszett meg. Fiatal korom óta játszom – osztotta meg Varga Lajos.

– Többek között azért is jó idejárni, mert nekem személy szerint sokkal nagyobb lett az önbizalmam, mióta énekelek. Szívesen veszek részt a közösségi rendezvényeinken. Kirándulunk, szalonnát sütünk, megüljük a születésnapokat, névnapokat. Karcagi Nagy Zoltán magyarnóta-­énekessel és több dalkörrel jó kapcsolatot ápolunk – fűzte hozzá párja, Zsuzsanna.

(A képen a Boldogasszony Papucsa Nótakör látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában