Életmentés

2020.02.01. 17:30

Újraélesztés: jövőre tananyag lesz

Annál rosszabb nincs, ha egy eszméletlen ember mellett csak állunk, és nem történik semmi.

Hegyi Erika

Tanórai keretekben lesz elsajátítható az újraélesztés

Forrás: ÉM

– Nyáron történt. A villamoson utaztam, egyszer csak egy fiatal nő összecsuklott mellettem. Hirtelen azt sem tudtam, mit csináljak. Ugyanígy volt ezzel a többi utas is. Egy idősebb néni pofozgatni kezdte a villamos padlóján fekvő nőt, én meg azt kérdeztem, hogy van-e valakinél víz. Aztán szóltunk a villamosvezetőnek, hogy álljon meg. Szerencsére a fiatal nő jobban lett, fel is tudott állni. Leültettük az ülésre, és adtunk neki vizet. Szerintem az utasok közül senki nem tudta, hogy ilyenkor az az első lépés, hogy megbizonyosodunk róla, lélegzik-e a beteg – idézte fel a közelmúlt eseményeit Nagy Nóra egyetemi hallgató.

Valószínűleg rajta kívül még nagyon sokan pánikba esnének, ha valaki rosszul lenne mellettük. Épp ezért döntött úgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy általános iskolai tananyag lesz az újraélesztés. Az Országos Mentőszolgálat segítségével a 7. osztályos diákok tanulhatják meg ennek a technikáját a jövő évben. Erre 50 millió forintot biztosít a minisztérium. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

– Rendkívül hasznosnak tartjuk a kezdeményezést – mondta lapunknak Gulyás Ágnes, a miskolci Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója. – Nálunk már nem lesz újdonság az újraélesztés, hiszen a pedagógusok az elmúlt tanévben részt vettek egy tanfolyamon, ahol elsajátították a legfontosabb lépéseket a Miskolci Mentőállomás munkatársainak segítségével. Az egészségnapunk keretében a gyerekek is megismerhették az újraélesztés lépéseit. A mentőszolgálat dolgozói a tornateremben tartottak bemutatót, majd a nagyobb gyerekek próbálhatták ki a gyakorlatban az életmentést a bábun. Ezen a programon a szülők is részt vehettek, tehát ők szintén sok hasznos ismeretet szerezhettek – sorolta az igazgató. Hozzáfűzte: bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy összeesik mellette egy ember. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor mit kell tenni, pedig emberek élete múlhat azon, ha valaki tisztában van az újraélesztés szabályaival. A gyerekek esetében talán az a legfontosabb, hogy ha valakit látnak a földön feküdni, mindenképpen hívjanak segítséget.

Cselekedni kell

– Nagyon fontos, hogy mindenki tudjon újraéleszteni, mert minden perc számít – ezt már az iskola egyik hetedikes diákja, Tóth Lőrinc Ágoston mondta lapunknak. – Ilyenkor nem lehet pánikolni, tétlenkedni, azonnal hívni kell a mentőket vagy segítséget kérni egy felnőttől, és ha az eszméletlen ember nem lélegzik, el kell kezdeni az újraélesztést. Mi már az iskola egészségnapján tanultuk, hogy össze kell kulcsolnunk a kezünket, és 30-szor kell a mellkast nyomni, majd levegőt fújni a beteg szájába. Szerintem erre a hetedikes és az idősebb diákok már képesek, de ha valaki mégsem, azt meg tudja tenni, hogy segítséget hívjon – jegyzi meg Tóth Lőrinc Ágoston.

Azt is elárulja, hogy ő még szerencsére nem került olyan helyzetbe, hogy valakit újra kellett volna élesztenie, és nagyon reméli, hogy nem is lesz erre szükség, de ha mégis, ő már tudná, mit kell ilyenkor tennie.

Egyre többen

Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa is kiváló döntésnek tartja, hogy a tananyag része lesz az újraélesztés.

– Az OMSZ mindig is kiemelt figyelmet fordított a laikusok képzésére. Szeretnénk elérni, hogy az emberek merjenek odamenni a bajba került társaikhoz, és a megtanult ismereteiket a gyakorlatban tudják, merjék alkalmazni. A 12-13 éves gyerekek rendkívül nyitottak, fogékonyak. Ha velük elkezdjük az alapokat, akkor már lesz mire építeni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több ember vállalkozik az újraélesztésre. Az úgynevezett Hősképzésünkre és az önkéntesképzéseinkre is nagy az érdeklődés, ez is mutatja, hogy az emberek akarnak segíteni. Mert a legrosszabb az, ha egy eszméletlen ember mellett csak állunk, és nem történik semmi. És bizony olykor a gyerekeknek kell segítséget hívniuk, ha szüleik vagy nagyszüleik kerülnek otthon bajba – hangsúlyozta Leskó Diána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában