Tüntetés

2020.02.14. 16:30

Tüntetések árnyékolják a Kocsonyafesztivált

Miskolcon a Hősök terén, a Kis-Hunyad utcán, valamint Sályban is demonstrálnak vasárnap.

Horváth Imre

Demonstrációt hirdetett vasárnapra a Mi Hazánk Mozgalom „Rendet Borsod megyében, nem lesz új Trianon” címmel 16 órára Miskolcra, a Kis-Hunyad utcai kormányhivatali épület elé, majd 18 órától fáklyás felvonulást rendeznek Sályon. A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ugyancsak 16 órától Miskolcon, a Hősök terén tartanak a „Hazáért, a demokráciáért” címmel békés ellen demonstrációt. A Kocsonyafesztivál hétvégéjén egyébként is sok ember érkezik Miskolcra, és forgalomkorlátozások is vannak a rendezvény miatt, így a két demonstráció tovább nehezíti majd a közlekedést és a parkolást a belvárosban.

Nyugtatni igyekeznek

„A városvezetés értetlenül áll a Mi Hazánk és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vasárnapra meghirdetett miskolci demonstrációjával szemben. Különösen azért, mert éppen a miskolciak és turisták körében óriási népszerűségnek örvendő Miskolci Kocsonyafesztivál zárónapjára hirdették meg tüntetésüket” – fogalmazott péntek reggeli közleményében a miskolci polgármesteri hivatal. Jelezték: Veres Pál polgármester folyamatosan egyeztet a város rendőrkapitányával, aki arról biztosította, hogy megfelelő számú rendőrrel felügyelik majd a demonstrálókat a fesztiválozók és a városlakók biztonsága, valamint a Kocsonyafesztivál programjainak zavartalan lebonyolítása érdekében.

Megfelelő erőkkel készülnek

Érdeklődtünk a megyei rendőr-főkapitányságnál, hogyan készülnek a rendezvények biztosítására vasárnap, melyre szűkszavúan azt válaszolták: megfelelő erőkkel lesznek jelen a megyeszékhelyen és Sályban is.

Ugyanakkor a Miskolci Rendőrkapitányság felhívta a demonstrációkon résztvevők figyelmét a bejelentett rendezvények békés jellegét biztosító korlátozások betartására is. Ennek értelmében tilos a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeken lőfegyvert, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert, robbanóanyag vagy robbantószer felhasználására szolgáló készüléket, vagy ezek utánzatát, az élet kioltására, személyi sérülés vagy súlyos anyagi kár okozására alkalmas dologgal, vagy erőszakot közvetítő vagy megfélemlítő jellegű félkatonai vagy ahhoz hasonló ruházatot viselve megjelenni.

A cigányvajda is részt vesz

Lakatos Attila cigányvajda közleményben adott hangot véleményének, mi szerint a Mi Hazánk Mozgalom a sályi gyilkosság ürügyén meghirdetett demonstrációt politikai haszonszerzés céljából rendezi. Mint írta, a Sályban történteket minden jóérzésű ember elítéli, és egyetért vele, hogy az elkövető kapja meg büntetését, melyet a Bíróság megítél. Ugyanakkor azt kéri, hogy a cigányságot ne bélyegezzék meg kollektív bűnösként egy brutális bűncselekmény miatt!

„A tüntetéssel egy időben tartott demonstráción én is részt veszek, de kérek mindenkit, hogy ne engedjük magunkat felhasználni! A céljuk az, hogy botrány legyen és lehessen ránk mutogatni, milyenek a cigányok! Méltósággal, türelemmel és megértéssel viseljük az ellenünk irányuló tüntetést! Ne segítsük őket céljaik elérésében, hiszen ők nem békét akarnak, hanem gyűlöletet, háborút!” – írta közleményében.

Lezárások, korlátozások

A tervezett miskolci rendezvényekkel kapcsolatos közúti gépjármű- és a gyalogosforgalmat érintő változásokról a rendőrség a következő tájékoztatást adta.

Miskolcon, a Hősök tere környezetében 2020. február 16-án 14 óra 15 perctől 16 óra 30 percig a következő forgalmi rend változásokra lehet számítani:

  • a Deák tér – Kossuth Lajos utca – Palóczy utca kereszteződése, melynek során a gépjárműforgalom csak a Kossuth Lajos utca irányába, vagy visszafordítással a Palóczy utca irányába megengedett,
  • a Deák térnél a Kelemen Didák utcai fiúkollégium épületének oldalától a Magyar Államkincstár épületéig a gyalogos forgalom korlátozására,
  • a Kazinczy utca – Horváth Lajos utca kereszteződése, melynek során a Kazinczy utcáról a gépjármű forgalom a Horváth Lajos utca irányába megengedett, a Régiposta utca irányába nem. Ugyanezen az útszakaszon a gyalogosforgalom csak a rendezvényre érkezők esetében megengedett,
  • a Régiposta utca – Kazinczy utca kereszteződése, melynek során gépjárművel a behajtás csak a Zsinagóga melletti felszíni parkolóba, illetve a mélygarázsba megengedett, gyalogosforgalom csak a rendezvényre érkezők esetén, illetve a parkolóba történő be- és kijutás esetén megengedett,
  • a Déryné utcában a Berzeviczy Gergely Szakgimnázium épületénél a gépjárműforgalom csak az ott parkolók esetében a Dr. Antall József tér felé engedett, gyalogos forgalom csak a rendezvényre érkezők esetében,
  • a Serbu Adolf utcában és a Dr. Antall József parban (Berze Kávézó vonala) a gyalogos és a gépjárműforgalom korlátozása, itt csak a Patak utca irányába van lehetőség közlekedni.
  • A rendezvényre gépjárművel érkezőknek elsősorban a Centrum áruház melletti parkolót és a Régiposta utca igénybevételét ajánlják.

    Ugyanezen a napon (2020. február 16.) 15 óra 15 perctől 17 óra 20 percig a Szemere kert és annak közvetlen környezetében az alábbi útszakaszok forgalmának korlátozásával kell számolni:

  • a Városház téren a Fráter György Katolikus Gimnázium épületétől a Megyeháza épületéig a gyalogos forgalom csak a rendezvényre érkezők esetében megengedett,
  • a Városház tér 2. számnál (Pizza tábor épületénél) gyalogos forgalom csak a rendezvényre érkezők esetében megengedett,
  • a Szemere kertben a kerten keresztül a Szent István térre a gyalogos forgalom nem megengedett.

  • A rendezvényre gépjárművel érkezőknek elsősorban a Vologda utca és a Dayka Gábor utca igénybevételét ajánlják.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában