Nem légből kapott

2020.02.19. 16:00

Tisztább lehet a levegő

A monitoring rendszert 60 kisméretű adatgyűjtő egység telepítésével alakítják ki.

Pap Gyula

Fotó: Kozma István

Számos alkalommal beszámoltunk a megyeszékhely levegőtisztaságának problémáiról, a gyakori magas értékek, különböző riasztási fokozatok gyakran szerepelnek a hírekben. A problémák enyhítése érdekében együttműködési megállapodást kötött kedden a Miskolci Egyetem és Miskolc önkormányzata. Az együttműködési megállapodást Miskolc részéről Veres Pál polgármester, a Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor és Prof. Dr. Deák Csaba kancellár írta alá. A polgármester elmondta sok területen kedvező a város helyzete, például az önkormányzati tulajdonú zöldterületek aránya országosan is kiemelkedő és növekvő tendenciát mutat, de nagyon sok a teendő is. A jelenlegi három ponton mérő jelzőrendszert mindenképp tovább kell fejleszteni, de annak tudatosítása is fontos, hogy az egyes ember mit tehet a környezetvédelemért – emelte ki a polgármester.

Kitölteni a kereteket

A korábban megkötött stratégiai megállapodás tartalommal való kitöltésének fontos szegmense lehet a mostani együttműködés – hangsúlyozta Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora. A mintegy 500 millió forint értékű közös projektben többek között megsokszoroznák a mérőpontok sűrűségét. Fontos, hogy a levegőszennyezés mintegy 70 százalékát kitevő lakossági tüzelőanyag felhasználásból eredő szennyezéssel is kezdeni kell valamit a program keretein belül- hangsúlyozta a rektor. A Life IP „HungAIRy” környezetvédelmi integrált projekt a levegőminőség javítását célozza, a levegőminőségi tervek megvalósításával a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásában. A projektben a legújabb tudományos eredmények alkalmazásával és az önkormányzati eszközök felhasználásával olyan új eszközöket és módszereket fejlesztenek ki, amelyek egyaránt hozzájárulnak az oktatás-kutatás fejlődéséhez és a környezetminőség javításához.

Szigorúbb szabályok

A kültéri avarégetés visszaszorítása, megfelelő tüzelőanyagok használata és monitoring rendszer kiépítése a célja a 2026-ig tartó HungAIRy projekt miskolci részének. A Miskolci Egyetem által fejlesztett monitoring rendszert 60 kisméretű adatgyűjtő egység telepítésével alakítják ki, amelyek többségét a Miskolc Holdinggal együttműködve a városi kamerarendszer végpontjain helyezik el. Az adatok egy központi adatbázisba kerülnek, a szennyezettségről a város honlapján keresztül, illetve egy telefonos applikáció segítségével tájékozódhatunk majd. Felállításra kerül továbbá egy tanácsadó iroda, amelynek munkatársai kidolgozzák az önkormányzat légszennyezéssel kapcsolatos intézkedési terveit és tanácsadással is segíteni fogják az embereket – hangzott el.

(A borítóképen: Prof. dr. Torma András a rendezvényen. Megsokszorozzák a mérőpontok számát.)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában