kocsonyafesztivál

2020.02.17. 10:00

Télből a tavaszba: akár kocsonyával

Kétféle ember volt a hétvégén Miskolcon: aki kiment a Kocsonyafesztiválra, és aki nem.

Fotó: Vajda János

Kellemes tavaszi időjárás volt a hétvégén. Valószínűleg ez is nagyban közrejátszott abban, hogy sokakat vonzott a Kocsonyafesztivál.

Napközben inkább a kisgyermekes családok babakocsikkal, karon ülő gyermekekkel vagy tipegő apróságokkal sétáltak a főutcán, vagy az idősebb korosztály látogatott el a rendezvényhelyszínekre. Az esti koncertek a fiatalokat és a középkorúakat érdekelték.

– Jó estét, Miskolc! Kezeket a magasba! – hangzott el többször a közönségbuzdító a zenekarok frontembereitől a Szent István téren, az Erzsébet téren és a Villanyrendőrnél felállított színpadokon.

A legmagasabb látogatói szám egyértelműen a Bagossy Brothers koncertjén volt. Sokak kedvencei, széles közönségréteget szólítanak meg és igazi mainstream előadók. A közösségi médiában is óriási várakozás övezte a miskolci fellépésüket, tudtuk meg a Kocsonyafesztivál szervezőitől.

Miskolciak a miskolciakért

És ha már a szervezők, akkor mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Miskolci Kulturális Központ szinte minden dolgozója, közel 90 fő dolgozott az elmúlt napokban kora reggeltől késő éjszakáig azon, hogy a látogatók jól érezzék magukat.

– A háttérben dolgozunk azért, hogy mások kikapcsolódhassanak – fogalmazott Madácsi Ágnes, akinek több mint húszéves szakmai tapasztalata van a rendezvényszervezésben. A miskolci városi rendezvényeket és fesztiválokat jól ismerő szakember azt is elmondta: nagyon sokat dolgoztak az elmúlt két hónapban azon, hogy ilyen jól sikerüljön a rendezvény. A sokéves közös munka, az összeszokottság és a felhalmozódott szakmai tudás és tapasztalat tette lehetővé, hogy ilyen nagyon rövid idő alatt ilyen sokakat vonzó programsorozat összeállt.

Mindent bele

– Igen, mehet bele minden. A csípős paprika és a fokhagymás szósz is – válaszolta az idős hölgy az eladó kérdésére, amikor rendelte a csülkös, vasalt krumplilángost. Lelkesen mondta, hogy immáron másodszor állt sorba, mert korábban elfogyott a csülök, ezért jött újra. A fűszeres töltelék kapcsán sem bizonytalanodott el, mert azt mondta: majd beveszi a szódabikarbónát, ha esetleg megterhelné a gyomrát a finomság. Elvitelre vásárolt két adagot.

A szűkebb környezetben körbenézve nem volt olyan fesztiválozó, aki ne falatozott volna jóízűen vagy éppen nem a száját törölte volna meg az utolsó falatok után. Gasztronómiai kínálat pedig volt bőségesen: a vasalt lángoson kívül töltött káposzta, lángos, grillhúsok, az örökzöld kürtőskalács, rétesek, sajtválogatás, édességek.

Kocsonyával vagy anélkül

A fesztiválnak nevet adó tipikusan téli ételkülönlegességet azonban nem volt könnyű megtalálni – panaszkodtak többen nemcsak a helyszínen, hanem a közösségi portálokon is.

A Kocsonyaponton a Miskolci Gasztro Klaszter neves-nívós éttermei kínáltak hagyományos és újragondolt kocsonyákat. Mint megtudtuk: várakozáson felüli volt a látogatók száma, ez lehetett az oka, hogy szombat estére kifogytak a készletből. Összesen nyolcszáz adag kocsonyát adtak el. A Végállomás Bistorant pedig nemcsak a helyi és minőségi alapanyagokra gondolt, hanem környezettudatosan a fenntarthatóságra is, ezért tették befőttesüvegbe a mangalicából készült fogást, mondta el lapunknak Vargáné Bodnár Henrietta tulajdonos.

Gyerekes családok és fiatalok látogattak el a Zöld Sátorba. Folyamatos volt az érdeklődés a programok iránt.

– Kíváncsiak voltunk a jeges csodákra, ha már nincs tél – mosolyogva jegyzi meg egy anyuka. – Megnéztük az anyagtudományi bemutatót, mert nálunk az kihagyhatatlan program. Meg is ebédeltünk. Szétnéztünk. Bóklászás – most pedig indulunk hazafelé.

(A borítóképen: Hömpölygött a tömeg a miskolci főutcán a kellemes tavaszias melegben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában