gyermeknevelés

2020.02.05. 10:00

Mit tegyünk, ha rossz bizonyítványt hoz haza a gyerek?

Mi a teendő, ha rosszabb bizonyítványt visz haza a gyermek, mint amire a szülő számít?

Novák Krisztina

Pócsi Orsolya

Fotó: Bujdos Tibor

A hagyományos szülői értekezleteknek, fogadóóráknak és a XXI, századi e-naplóknak köszönhetően a szülőknek elvileg nem okozhat túlzott meglepetést a gyermekük bizonyítványa, a valóságban viszont most is túl gyakran hallunk arról, hogy a szülő „nem erre számított”, a diák pedig fél hazamenni a bizonyítványosztás napján.

Fontos a párbeszéd

– Nagyon fontos, hogy a félévi bizonyítvány csak egy állomás az év végi osztályzatok előtt, ilyenkor még semmi sincs veszve – emelte ki Pócsi Orsolya, klinikai szakpszichológus. – A szülőnek ebben az esetben nem a büntetés a feladata, mert neki sem az „utolsó pillanatban kellene ébredni”, hiszen a kezdetektől figyelemmel követheti a gyermeke teljesítménytérképét. A szülőnek folyamatosan párbeszédet kell kezdeményeznie a gyermekkel arról, mi történik vele az iskolában, van-e esetleg olyan problémája, amiről a szülő nem tud. Időben felteheti a gyermekének a kérdést: miben tudnánk segíteni vagy mire van szükséged ahhoz, hogy jobban érezd magad és jól teljesíts? Amikor a gyerek örömmel megy az iskolába, mert sikeresen beilleszkedett, akkor a képességeihez képest jó teljesítményt tud nyújtani. Azonban, ha a gyermek szorong, fél vagy feszült otthoni vagy iskolai konfliktushelyzetek miatt, akkor a képességei alatt teljesít. Fontos tudni, hogy az alsóból felsőbe kerülés vagy az iskolaváltás mindig vízválasztónak számít, és általában van egy teljesítményromlás ebben a periódusban. Amikor viszont a rosszul teljesítésben van egy folyamatos tendencia, annak érdemes alaposabban utánajárni. Azt is jó megnézni, miből teljesít jobban a gyerek, miből kevésbé és már el lehet menni a pályaorientáció felé. Nagyon fontos az is, hogy a készségtárgyakat vegyék ugyanolyan komolyan a szülők, mint a történelmet, az irodalmat és a matematikát. Fontos tudni, hogy az alsóból felsőbe kerülés vagy az iskolaváltás mindig vízválasztónak számít, és általában van egy teljesítményromlás ebben a periódusban.

Kérjünk segítséget

– Mindezek ellenére folyamatosan hallunk olyan híreket, amikor olyan rosszul reagálnak egy rosszabb bizonyítványra a szülők, hogy a gyerek fél hazamenni és ez borzasztó. Ráadásul vannak kamasz öngyilkosságok is emiatt és ezekben az esetekben a családi rendszer szintjén valami nagyon nincs rendben, ott valami nagy hiba van. Ebben az esetben a szülőnek és a gyereknek sem „ciki” segítséget kérni. Minden iskolában van iskolapszichológus, aki látja a gyermek iskolai életét, kommunikálhat a szülőkkel és a diákkal egyaránt, ezért ők látják leginkább a teljes képet, így javasolt elsőként hozzá fordulni – tanácsolja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában