OKtatás

2020.02.06. 09:30

Miskolci egyetemisták motiválják a kisdiákokat

A Miskolci Egyetemen kedden volt a Tanítsunk Magyarországért! program tábornyitó eseménye.

Novák Krisztina

Játékosan zajlott az ismerkedés

Fotó: Bujdos Tibor

Hat település – Boldva, Szendrőlád, Megyaszó, Prügy, Bükkaranyos és Kisgyőr – általános iskolásai gyülekeztek a Miskolci Egyetem Sportközpontjában. Idén ők vehetnek részt abban a programban, ami 2018-ban indult az Innovációs és Technológiai Minisztériumból, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Klebelsberg Központtal együttműködésben. A játékos ráhangolódásban előbb a gólyalábasok segítettek a kicsiknek, utána pedig azok az egyetemisták, akik a későbbiekben a mentoraik lesznek.

A programról röviden

– Az a felismerés hívta életre a projektet, hogy láttuk, nagyon sok olyan gyerek van, aki a képességei alapján tökéletesen alkalmas arra, hogy elvégezzen egy középfokú oktatási intézményt – tájékoztatott Puskás Bence, a Tanítsunk Magyarországért! program projektvezetője. – Viszont azoknak a diákoknak, akik kisebb településeken laknak és járnak általános iskolába, a nagyobb településekre való bejárás, illetve az intézményváltás nagyobb problémát okoz. Ezért gondoltuk úgy, ha lesz egy olyan mentor mellettük, aki segít erre a váltásra felkészíteni őket – illetve a középiskola választása is jobban sikerül –, akkor kevesebben maradnak majd ki a középfokú oktatási intézményekből.

Amíg a kisdiákok különvonultak újdonsült mentoraikkal egy játékos ismerkedésre, addig az előző évi tapasztalatokról kérdeztük dr. Illésné dr. Kovács Máriát, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánját.

– Szerencsére nagyon jók a visszajelzések – kezdte a szakember. – A hallgatóink heti egy napot töltenek a gyerekekkel úgy, hogy a délutáni foglalkozásokon meglátogatják őket a saját iskolájukban. Egy mentorra, ugyanabból az iskolából, három-öt mentorált diák jut, akiknek személyre szabottan segítenek a tanulásban, és felmérik azt, miben jó egy adott gyerek, miben tehetséges, és miben szorul fejlesztésre. Van egy másik vetülete is a dolognak, ami egyfajta kulturális misszió, hiszen programokra is elviszik a gyerekeket, egyrészt így, szervezetten, mint a mai napon is, másrészt minden hallgató lehetőséget kap arra, hogy a saját kis csapatát elvigye moziba vagy színházba, hogy kicsit kinyílhasson számukra a világ. Úgy gondolom, hogy a személyes kapcsolat nagyon jó motiválóerő lehet, illetve az a tudat, hogy a kisdiákok bizalmat, segítséget és támogatást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában