Járvány

2020.02.25. 19:00

Mi lesz majd a nyaralással?

A koronavírus rányomja a bélyegét a külföldi utazásokra.

Hegyi Erika

A young tourist wearing a protective facemask and a Carnival mask visits the streets of Venice, on February 24, 2020 during the usual period of the Carnival festivities which the last two days have been cancelled due to an outbreak of the COVID-19 the novel coronavirus, in northern Italy. - Italy reported on February 24, 2020 its fourth death from the new coronavirus, an 84-year old man in the northern Lombardy region, as the number of people contracting the virus continued to mount. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az utazási irodák egyelőre kivárnak, az óvatosabb utasok pedig lemondják a már lefoglalt útjaikat.

A Miskolc Travel 2000 Utazási Iroda tulajdonosa, Obritovics Márta lapunknak elmondta: az emberek különböző módon állnak a járványhoz. Van, aki nem mer befizetni, van, aki lemondja, van, aki még gondolkodik, kivár, de van, akiben fel sem merül, hogy ne utazzon el. Mivel az iroda nagy touroperátor irodák útjait értékesíti, kínálatukban bőven találhatók különböző körutazások, köztük olaszországiak is. Ilyenek a tanulmányi kirándulások, a húsvéti utak, az észak-olaszországi kiskörutak, a tavaszi toscanai utak. Ezek biztos, hogy napi szinten fogják érinteni az utazási irodák munkáját.

– A kínai partnerek gyakorlatilag az első félévben induló utak 95 százalékát törölték. A júniusi utak azonban még átgondolás alatt vannak – jelezte az iroda tulajdonosa. Hozzátette: hogy ne érje veszteség se az utasokat, se az irodát, másik utat ajánlanak fel, ami árfekvésben hasonló a korábban lefoglalthoz.

Visszakaphatja

Bárdos Istvántól, a Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. marketingmenedzserétől megtudtuk, ha a külügyminisztérium hivatalosan közli, hogy nem javasolja az utazást valamelyik országba, az utasok száz százalékban visszakapják a befizetett összeget. Ha azonban az utas elővigyázatosságból mondja le az utat, akkor annak kötbérvonzata van, melynek feltételeit az utazási szerződés tartalmazza. Az utasok egyébként az út 30-40 százalékával foglalnak, a teljes összeget csak az utazás előtt egy hónappal kell kifizetni. Úgyhogy szó sincs arról, hogy a koronavírus miatt több százezer forintot buknának az emberek.

(A borítóképen: Felirat Velencében: a múzeum zárva| Fotó: AFP )

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában