Szegilong

2020.02.19. 11:00

Megújult a vasútállomás

Szegilong lakói ragaszkodtak a régi épülethez, amihez sok emlék fűzte őket.

Bódisz Attila

Az átadóünnepségen

Forrás: Magánarchívum

Nemcsak megmentették, de fel is újították a szegilongi állomásépületet a helybeliek a MÁV-val együttműködve, amelyet az utazóközönség Erdőbénye megállóként ismer a Szerencs-Sátoraljaújhely vasúti szakaszon. Talárovics László Szegilong polgármestere a nemrégiben megtartott átadási ünnepségen hangsúlyozta, hogy önkormányzatuk néhány éve bérli az épületet a tulajdonos vasúttársaságtól. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években jelentős állami támogatásból teljesen megújult az érintett vasúti pálya, valamint kiépült a villamos hálózat is Mezőzombor és Sátoraljaújhely között. A tervek szerint a vasútvonal felújítását kísérő beruházások során egy modern utas-beállót alakítottak volna ki Szegilongon az öreg állomásépület helyén. A település lakói azonban ragaszkodtak a régi épülethez, amihez sok emlék fűzte őket – idézte fel a polgármester. Hozzátette: a MÁV-val közösen, megszokott arculatának megőrzése mellett a mai kor követelményeinek megfelelően kívül-belül felújították az állomást. Talárovics László biztos benne, hogy szép környezet, valamint a vasút modernizációja az utasok számának növekedését eredményezi majd. A polgármester megemlítette: az épületet bekamerázták, valamint a hosszú idő óta üresen álló volt szomszédos szolgálati lakásból a polgárőrség számára terveznek egy irodát és melegedőt kialakítani.

Következő cél

Dr. Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az összefogással megvalósult beruházás is bizonyítja, hogy a helybeliek nemcsak használják a vasutat, de szeretik is, emellett hisznek a vasútfelújítás által gerjesztett fejlődésben. Kiemelte: más települések is rendbe tették már állomásépületüket, amire példaként Abújszántót említette. A honatya kifejtette: következő célként azt szeretnék elérni, hogy a kétezres évekhez hasonlóan ismét legalább egy pár intercity közlekedjen Budapest és Sátoraljaújhely között. Véleménye szerint ez egy fontos lépés lenne ahhoz, hogy visszaszoktassák a környékbeli a vasúti közlekedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában