Renováció

2020.02.03. 19:00

Megújul a sárospataki Iskolakert

A felújítás a héthektáros terület szinte minden szegletét érinti majd.

Bódisz Attila

Elkezdődtek a munkálatok az Iskolakertben

Fotó: Bódisz Attila

Elkezdődtek a régóta várt munkálatok az Iskolakertben Sárospatakon. A következő hónapokban a felújítás a héthektáros terület minden szegletét érinti majd a kerítéstől a sétányokon át egészen a parkokig, valamint a Kossuth-szobornak is helyet adó térig. Az építkezés és területrendezés befejeztével az Iskolakertet a Rákóczi-várat körbeölelő várkerthez hasonlóan éjszakára lezárják majd, mindez az elvégzett munkák utáni állapotok megőrzése érdekében történik, de a sokak számára kedves emlékeket felidéző, pihenésre is alkalmas terület nappal mindenki számára látogatható marad.

Egeresi Gábor, a Sárospataki Református Kollégium titkára lapunknak elmondta: az Iskolakert állapota mindig is fontos volt a tulajdonos Tiszáninneni Református Egyházkerület számára, ám a Sárospataki Református Kollégium fenntartójának az intézmények működési költségén túl arra nem volt elég pénze, hogy a jelentős költséggel bíró szükséges, átfogó rekonstrukciós munkákat elvégeztesse.

Erre adott lehetőséget a kormány célzott támogatása, amely keretében nemcsak az Iskolakertben szükséges munkákat tudják elvégezni, de ebből az összegből újult meg a kollégiumi étkezde, vagyis a Mudrány Tápintézet, zajlik a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeihez tartozó múzeum felújítása, új héjazatot kap a gimnázium tetőszerkezete, átépítik a kollégium udvarát, de kialakítanak egy szálláshelyet is.

Csak éjszakára zárják le

A kollégiumi titkár kiemelte: az Iskolakert állapota számos indok mellett azért is fontos, mert a vonattal érkező turisták az árnyas sétányon keresztül érkeznek a belvárosba. Számos kultúrtörténeti emlék található a kertben, például az intézmény neves diákjait, oktatóit bemutató szoborpark vagy az ország első fedett tornaterme, amely ugyancsak felújításra szorul.

Egeresi Gábor hozzátette: szintén a kertben működnek internátusaik, valamint a református általános iskola, a műfüves sportpálya és a Wáberer Sportcentrum. Elmondása szerint az Iskolakert által biztosított infrastruktúrára szükség lesz egy országos program részeként megépülő református óvoda kiszolgálására is. Kérdésükre válaszolva a kollégium titkára azt is elmondta, hogy a park lezárásáról sokféle pletyka kering a városban, de valójában csak éjszakára lesz zárva a terület a közönség számára, amikor csak a belépőkártyával rendelkezők, vagyis leginkább a diákok, tanárok, oktatók és a kollégium alkalmazottai tudnak majd belépni. Minderre a már említett értékek védelme és a diákok biztonsága miatt van szükség. Az utóbbi évek tapasztalatai ugyanis azt mutatták, hogy nemcsak a pihenni szándékozók jártak a kertben, hanem voltak olyanok is, akiket a rombolás vagy a szemetelés szándéka vezérelt oda sötétedés után. Emlékeztetett rá, hogy korábban tolvajok ellopták Bessenyei György mellszobrát, amit annyira tönkretettek, hogy már nem lehetett helyreállítani, hanem az alkotó egyik tanítványával újat kellett készíttetni. Ez a műalkotás elvesztésén túl milliós kiadást eredményezett.

Szigorú szabályok szerint

A munkálatokat szigorú szabályok szerint tervezték meg, amelyek része a fák állapotának rendezése, vagyis az elöregedettek kivágása, a szükséges pótlások elvégzése is – mondta el Sorosi Zsolt, a Sárospataki Református Kollégium építésze. Mint kiemelte, a terveket Remeczki Rita neves tájépítész készítette el. A beruházás során megújulnak a sétányok, új padokat és szemétgyűjtőket helyeznek ki. Kicserélik a kerítést, amely során a jelenleginél magasabb és a kollégium építészeti hagyományaihoz hű kerítésbetéteket helyeznek el. Megújulnak a bejáratok, a kapuk lehetővé teszik majd a beléptetőrendszer és a kamerahálózat kiépítését is.

Hozzáfűzte: a több évtizede nem működő egykori nyilvános vécét elbontják. Átépítik a kertben található 50 éves teret, amely során egy futópálya későbbi kialakítása miatt a Kossuth-szobor is arrébb „költözik” néhány méterrel. Sorosi Zsolt beszélt arról is, hogy az Iskolakert körülbelül 1200 fájának a hatodát jelölte ki a szakember kivágásra, azokat, amelyek elöregedtek, ezeket pótolják is. A kerten belül helyet kap egy körülbelül 25 járművet befogadó parkoló is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában