szabadidősport

2020.02.15. 20:00

Megmásszák a lillafüredi vízesést is

Két válfaja van a jégmászásnak: az alpin (vagy kombinált) és a vízjégmászás.

Pap Gyula

A jégmászás különleges technikát igényel

Forrás: shutterstock/illusztráció

A jégmászás a hegymászás speciális válfaja. Jégmászás közben különböző formájú és magasságú jegeket vagy jéggel borított objektumokat másznak meg, általában kötélbiztosítással.

A jégmászásnak két alapvető válfaja van: az alpin vagy kombinált jégmászás és a vízjégmászás. Meg kell említeni a jégmászásnál a dry-toolingot. Akkor beszélünk dry-toolingról, amikor jégmászó eszközökkel mászunk sziklát. Alpin vagy kombinált mászásról akkor beszélünk, amikor a téli kondíciók miatt a hegyekben a sziklaképződményeket jég borítja, és a mászás során felváltva másznak sziklán és jégen. Vízjégmászásról akkor beszélünk, amikor befagyott vízfolyásokon teljesítenek. Általában a vízjégmászás nehezebb, mivel a vízesések jéggé fagyott függőleges felszínén olykor a felmászás a legnagyobb erőfeszítéseket igényli a mászóktól. A jégmászások nehézségének osztályozásába be van építve a jég minősége, formája, meredeksége, a jég megközelítésének nehézsége, az időjárási kondíciók, a jégút megmászása utáni visszatérő útvonal hossza, nehézsége – írja a grossglockner.hu.

Harmincadik alkalom

– A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület immár harmincadik egyhetes táborát fejezte be a múlt héten az olaszországi Sappadában lévő mászóterepen. A jégmászásra ideális helyszín nagy népszerűségnek örvend. Kezdetben még alig találkoztunk emberrel, most pedig már egyre több alpinista keresi fel a jeges terepet – idézi fel Hímer József, az egyesület elnöke. – Összesen 46 fő vett részt a táborozáson, köztük hatan csak most ismerkedtek a sportággal. Hámorban és Lillafüreden is másztak rendszeresen korábban, és ha megfelelő a jég állaga, a lillafüredi vízesésen is gyakorolnak. Először ’79-ben másztam meg a vízesést, és azóta is 6-7 évenként, ha alkalom nyílik rá – fejti ki. – Egy egyszerű technikai megoldással akár minden évben mászható lenne a helyszín, ha az alsó és felső jégtömböt sikerülne összefagyasztani, de természetvédelmi okokból ez nem engedélyezett.

Speciális felszerelések

A jégmászók eszköztárá­ba tar­toznak speciális, jég­má­szás­­hoz fejlesztett hágó­va­sak, jégszekercék, jégcsa­va­rok és energiaelnyelő biz­to­sítóeszközök, dinamikus kötelek. Felszerelésük fon­tos részét képezi a ruházat és a személyi védőfelszerelés: a sisak és a hegymászóbeülő. Jégmászásnál az egyik legfontosabb információ az aktuális jégkondíció, mely a mostani és a korábbi időjárási viszonyok következtében kialakult állapota a jégnek. A jégmászás fokozatai főként az út meredeksége és a mászáshoz szükséges technikai képességek szerint sorolhatók sorrendbe. Az Egyesült Államokban három osztályozási rendszert használnak három különböző típusú jégre: vízjég (WI), alpesi jég (AI) és mix jég (M).


Mit értünk vízjég, alpesi jég és mix jég alatt?

Vízjég mászásáról akkor beszélünk, ha a jégmászópálya alacsonyabb magasságban helyezkedik el, és nyárra egy vidám vízesés formájában lába kél kedvenc sportunk eme fontos elemének, a jégnek.

Alpesijég-utakról akkor beszélünk, ha jégmászásunk tárgya nagy magasságban helyezkedik el, és ha nem is egész évben és nem teljes hosszában, de legalább az év nagy részében mászhatunk a formákon. Például gleccsereken vagy nagy magasságú északi falakon vezető utak.

Mix jég: némiképpen hasonló az alpesijég-utakhoz, de a jég helyett a jég és a szikla vegyes mászásával oldható meg az út jelentette probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában