lakhatás

2020.02.18. 16:00

Már a jó bérlakásokat is úgy vinnék, mint a cukrot

A lakásárak növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező réteg számára elérhető különböző komfortfokozatú bérlakások.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

A megyeszékhely több mint négyezer bérlakással gazdálkodhatna, melyre lenne is igény, hiszen a közelmúltban meghirdetett bérlakásokra több mint 300 ember adta be pályázatát. Eddig a kiadható lakásoknak egy részét nem hasznosították, egy részét a polgármesteri keret terhére osztották vagy sport­egyesületek, nagyobb cégek dolgozói kapták meg. A fészekrakós lakásoknak egy részét felújították, jelenleg több mint 170 fészekrakós lakást kezel a Miskolc Holding. Az avasi paneloknak az egyharmada, összesen 56 azonban üresen áll, jelenlegi állapotában kiadhatatlan.

Kiadó, kiadó…

Januárban 21 ingatlant hirdetett meg a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatósága. A programban hét költségelvű, vagyis alacsonyabb bérleti díjas és tizennégy piaci elvű lakásra pályázhattak a miskolciak. A több mint 300 pályázó hozzávetőleg 750 pályázatot nyújtott be, hiszen a kiírás szerint egy ember – a kétféle típusból – három-három lakásra adhat be igényt. Mintegy 20-25 százaléknyi különbség van a két típus bérleti díja között.

A kedvezőbb fekvésűek drágábbak, míg a költségelvűre az pályázhat, aki hároméves állandó miskolci helyben lakást tud igazolni, illetve legalább egyéves, határozatlan idejű munkaviszonya van a városban. A költségelvű bérleti díj 490-640 forint négyzetméterenként egy hónapra. A piaci alapú pedig 635-900 forint. Ma egy átlagos, ötven négyzetméteres bérlakás havi díja 50 és 100 ezer forint között van Miskolcon. Jelenleg Ózdon mintegy 950 különböző komfortfokozatú bérlakás található – mondta el dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest Önkormányzati Vagyonkezelő és beruházásszervező Kft. ügyvezetője. Nincs várólista, hanem a felszabaduló lakásokra nyílt eljárásban lehet licitálni, aki a legtöbb havi bért tudja kifizetni, azé a bérlemény. A lakások bérleti díja átlagosan 23 ezer forint lesz március 1-től – tudtuk meg. Összehasonlításképpen Ózdon a bérlakások havi bérleti díja 50 és 70 ezer forint között mozog.

Mezőcsáton húsz különböző méretű és komfortfokozatú lakott bérlakás van. Ezek havi bérleti díja a minőségtől függően 10 és 20 ezer forint között mozog, miközben a piaci ára a mezőcsáti bérleményeknek eléri a 40-50 ezer forintot. Például Ároktőn is lenne igény rá, gondolkodnak is szociális bérlakások kialakításában, egyelőre egy pályázat igénybevételével hat ingatlan megvalósítására adtak be pályázatot – tájékoztatott Szabóné Csizmadia Judit polgármester.

(A borítóképen: Az avasi lakótelepen található a legtöbb miskolci bérlakás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában