Munkahely

2020.02.13. 10:00

Gyárbezárás: lesz-e megoldás?

Palkovics László miniszter pénteken Ózdra látogat a kialakult helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

Marosréti Ervin

Kedden jelentette be az ABB – a volt General Electric (GE) – multinacionális cég vezetése, hogy az év végével bezárja az Ózdon működő üzemét, a második félévben pedig az alkalmazásában álló, közel ezer dolgozót is elbocsátja.

A helyzet mielőbbi kezelését volt hivatott szolgálni az a zártkörű egyeztetés, amelyet a városházán tartottak szerdán. Az eseményen az ABB vezetése mellett a szakszervezet, az üzemi tanács, a járási hivatal és a munkaügyi központ vezetése is jelen volt.

Más városba

– Jelen helyzet szerint a város más foglalkoztatói nem tudnak a felszabaduló dolgozóknak munkát adni, viszont a megye több cége már most érdeklődik irántuk, ám elsősorban a munkaerő más üzemekbe való utaztatását szeretnék – foglalta össze a megbeszélés és az elmúlt nap történéseit Janiczak Dávid polgármester.

– Ez szerintem nem megfelelő megoldás, maximum átmenetileg. Ózdon helyben kell megoldani a problémát egy vagy több nagyfoglalkoztató betelepítésével. Erre az ABB év végéig megüresedő gyára alkalmas lehet, azt ugyanis értékesíteni szeretnék.

Riz Gábor országgyűlési képviselő ugyanakkor arról adott tájékoztatást, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Ózdra látogat, hogy tárgyaljon a kialakult helyzet rendezéséről. Az egyeztetések elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a munkavállalók mielőbb új állást találjanak.

Az ózdi gyár főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. Az üzem termelési volumene folyamatosan csökken, és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást – olvasható a cég közleményében. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre. A tájékoztatás szerint 2020 végén áll le az ózdi üzem működése véglegesen. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

Támogatást nyújtanak

Az ABB a gyárbezárással érintett dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja A munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat, és remélhetőleg enyhíteni fogja a döntés társadalmi hatásait.

A vállalat szorosan együttműködik majd a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozóinak elhelyezkedését az ABB valamelyik másik magyarországi telephelyén vagy a térség más vállalatainál, illetve hogy támogassa a szakmai átképzéseket vagy akár a saját vállalkozások indítását – jelezték.


Világszerte 144 ezer fő

Az ABB több mint 100 országban működik, és 144 000 főt alkalmaz. Vezető üzletágai az energetika, ipari automatizálás, hajtások, valamint robotika és gyártásautomatizálás.

Az ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. honlapján az olvasható: Magyarországon Budapesten rendelkezik központi irodával, Győrben robotika-szervizirodával, Fóton raktárhelyiséggel és szervizműhellyel, Gyálon logisztikai központtal, valamint Kecskeméten és Ózdon gyárral.

A nyilvános cégadatok szerint az Industrial C&S Hungary Kft. néven működő ózdi üzem árbevétele 2018-ban 54,3 milliárd forint volt.


(A borítóképen: Mintegy ezer munkavállaló megélhetése kerül veszélybe | Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában