Miskolc

2020.02.16. 13:30

Királyi játék a 60-as évekből

Szórakoztató, gondolkodást serkentő a bridzs. A miskolci közösség ötvenéves múltra tekint vissza.

Detzky Anna

Nagy tradíciókkal rendelkezik a borsodi megyeszékhelyen a különleges játék, amely régen az arisztokraták szórakozása volt. A hagyományt életben tartó, a Miskolci Egyetemen működő MEAFC Bridzs Szakosztály, mára az idősebb, 40 és 80 év közötti korosztályt tömöríti egybe, ahol a legkülönfélébb hátterű emberek kovácsolódtak össze baráti társasággá.

Vidám szórakozás

– Az országban az elsők között, több mint 50 évvel ezelőtt jött létre a Miskolci Bridzs Egyesület, amelynek a jogutódjaként működünk. A Miskolci Egyetem volt mindig is a bázisa ennek a közösségnek. A fénykorban több tanszék oktatói és hallgatói kapcsolódtak a kártyapartikba. A diákok számára kiváltságot jelentett, hogy egy asztalnál játszhattak a tanáraikkal. Versenyeket rendeztek, és országos szinten is komoly eredményeket értek el, sőt a nemzetközi mezőnyben is megállták a helyüket – mutatta be társaságukat Bárczy Tamás, a szakosztály elnöke.

Tizenkét hetes bridzstanfolyamot szoktak szervezni, ez idén tavasszal újra elindul.

– A bridzs kiváló alternatíva a szabadidő hasznos eltöltésére, mégis egyre kevesebben választják hobbijuknak, és növekszik a játékosok átlagéletkora. Örülnénk, ha a fiatalok kedvet kapnának a játékhoz, ezért szervezzük tanfolyamainkat is. Közösségünk jó hangulatú, 20-30 fős koedukált baráti társaság, a pörgős partik alatt remekül szórakoznak az egészen eltérő szakterületeken dolgozók. Klubnapjainkat hétfőnként, délután negyed 6-tól tartjuk a Miskolci Egyetem sportcsarnokának első emeleti tárgyalójában – mesélte beszélgetőtársunk.

Képességfejlesztő

A bridzs a kártyajátékok királya, mert a szerencsének minimális szerepe van benne.

– A nagyon sokrétű, memóriát, szociális képességeket, koncentrációt fejlesztő, ultira emlékeztető játéknak Lengyelországban, Olaszországban és Hollandiában különösen nagy bázisa van. Helyenként általános iskolai tanórákon is oktatják. Ahhoz, hogy valaki az első partiját lejátssza, fel kell készülni, mert a szabályok nem egyszerűek. A sakkhoz hasonlóan a versenyek során akár több száz partit is lejátszanak, amelyek mindössze 7 percesek. Az évek alatt megszerzett rutinnal lehet adott lapokból jobb és jobb eredményt elérni, de már az elején is siker­élményt nyújt. Néhányan a profik közül a bridzssportból élnek, hazánkban ez körülbelül öt emberről mondható el – adta tudtul Bárczy Tamás.

Két oszlopos klubtag nagy szeretettel számolt be a közösség életéről.

– Kedvelem a kártyát és a játékot, de a bridzsre ez különösen igaz, mert gondolkodásra késztet és szórakoztat, ugyanakkor szellemi sport. Egyetemista koromban tanultam meg bridzselni, a korosztályom egyik fő kikapcsolódási formája volt. Amikor Miskolcra érkeztem, célzottan kerestem ilyen közösséget, és azóta ápolom a kapcsolatot, ami baráti kör is egyben – mondta Szabó Eszter.

Hetente játszanak

– 1960 és ’65 között a Miskolci Egyetem diákja és kollégista voltam. Harmadéves koromban alapítottuk a Miskolci Bridzs Egyesületet. Azért csatlakoztam, mert gondolkodó embereket hozott össze ez az érdekfeszítő hobbi. A klub ma is él, hetente játszunk, de fiatalokat is szívesen tanítok, és határon túli találkozókat szervezek. Jelenleg a fiam vezeti a szakosztályt – fűzte hozzá Bárczy Pál korábbi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában