Növénytermesztés

2020.02.15. 15:30

Kertészkedhet a konyhában is

Egyre divatosabb a lakásban termeszteni a fűszernövényeket.

Horváth Imre

Konyhakert cserépben

Forrás: shutterstock

Bár nagyszüleink számára nem volt újdonság, hogy a fűszernövényeket teleltethetjük és nevelhetjük a lakásban, így egész évben friss zöldfűszerhez juthatunk. Azonban az utóbbi években ez kifejezett reneszánszát is éli, mondhatjuk divatba jött. Bármilyen indokból is vágunk bele, mindenképpen érdemes kipróbálni!

Igények szerint

Manapság az üzletek polcain is megtalálhatóak a cserepes fűszernövények, azonban ezek egy-két leszüretelésnél többet nem nagyon élnek túl, bár odafigyeléssel (megfelelő fény, öntözés, tápanyag, esetleg átültetés) akár ezeket is életben tarthatjuk hosszabb távon. Szerencsésebb azonban, ha magunk ültetjük magról, vagy a palántákat szaküzletben szerezzük be.

A saját ültetés már csak azért is vonzó lehet, mert téli időszakban meglehetősen lecsökken az a terület, amelyen kertészkedünk, lehetőségeink elsősorban a lakásban is maradnak – ha csak nincs fűtött üvegházunk. Ez az időszak kitűnő alkalom arra, hogy fűszernövényeket nevelgessünk az ablakpárkányon, amelyek nemcsak egy kis kertészkedési feladatot adnak, és zöldet a lakásnak, de főzésnél fel is használhatóak.

Számtalan fűszer- vagy éppen gyógynövény van (sok közülük mindkettő), amelyet prímán lehet lakásban is, cserépben, vagy éppen balkonládában nevelgetni.

Persze fűszernövényt kint is lehet nevelni a kertben, sok helyen ilyenkor is kinn vannak a nagy hideg ellenére, vagy éppen, ha nem tűrik a fagyot, akkor fóliasátorban tartják őket. Ilyen például a stevia és a rozmaring, ezeket szalmával lefedve, azaz mulcsozva is lehet védeni a hideg ellen.

Ha lakásban szeretnénk fűszernövényeket nevelni, akkor olyan helyet válasszunk, ahol nem éri majd tűző nap őket. Az állandó fény azonban fontos, így tehetjük őket az ablakba, de az optimális hőmérséklet 15–17 fok legyen. Nagyon figyeljünk arra, hogy rendszeresen öntözzük a növényeket – lehetőleg minden másnap –, de az is fontos, hogy ne álljanak pangó vízben. Ne engedjük túl magasra nőni őket, vágjuk vissza rendszeresen, mert a levelek elvesztik az aromájukat.

– Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek napsütésre van szükségük, ezeket déli fekvésű ablakba rakjuk. Ilyen a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya vagy az oregánó például. De vannak félárnyékot kedvelők is, amelyeket inkább keleti, nyugati ablakba érdemes tenni. Ezek közé tartozik a fűszerbabér, petrezselyem, tárkony, vagy éppen a menta és a metélőhagyma – magyarázza Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Szedjük, fogyasszuk

Amint kicsit megerősödnek, azaz 15–20 centisek lesznek a palánták, akkor már le lehet tépkedni a fiatal hajtásokat, persze csak óvatosan kopasszuk őket, hogy életben maradjon a növényünk és még sokáig lásson el minket friss zöld fűszerrel. Ha pedig a termés több, mint amit éppen fel tudunk használni, akkor szárítva, vagy akár – nem mindegyiket – fagyasztva is eltehetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában