Magyar nyelv

2020.02.25. 18:00

Játékosan népszerűsítik az anyanyelv ápolását

Idén összesen 131 csapat indult el a megmérettetésen.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

Középiskolai kategóriában a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, az általános iskolások között pedig a szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola csapata szerezte meg az első helyezést az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv elnevezésű vetélkedő sátoraljaújhelyi-széphalmi döntőjében.

Egyre bővül a kör

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége által közösen lebonyolított, az ismert nyelvész, beszédtanár, szakíró Wacha Imre emlékének szentelt vetélkedőn idén 131 csapat indult el, belőlük alakult ki végül a döntő kategóriánkénti hatcsapatos mezőnye. Az eleinte még Borsod-Abaúj-Zemplén megyére fókuszáló, a diákokban az anyanyelv ápolásának igényét, szeretetét erősítő megmérettetéshez előbb szlovákiai, felvidéki, majd két éve kárpátaljai magyar nyelvű oktatási intézmények is csatlakoztak.

Brézai Zoltán főszervező lapunknak elmondta: a csapatok száma évről évre nő, aminek nagyon örülnek. A diákoknak írásbeli és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk, de ha szükség volt rá, szituációs játékban is helytálltak. A döntőben megszabott feladat alapján ugyanis egy mesét játszottak el, Hamupipőke és az anyanyelv címmel.

A legeredményesebb diákok részvételi lehetőséget nyertek a nyáron szintén Széphalomban megrendezendő anyanyelvi táborba, de a nyeremények között könyvek és színházjegyek is gazdára találtak.


Eredmények

Középiskolás kategória

1. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc

2. Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak

3. Királyhelmeci Gimnázium

Általános iskolai kategória

1. Szinyei Merse Pál Általános Iskola, Szirmabesenyő

2. Lévay József Református Gimnázium, Miskolc

3. Királyhelmeci Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában