kertészeti tanfolyam

2020.02.05. 15:30

Ingyenes kertészeti tanfolyam indul

A sajókeresztúri lakosok mellett a környező településekről is várják a jelentkezőket.

Bájer Máté

Forrás: pixabay/illusztráció

A Gazdákodjunk Kiskertben című előadás sorozat a Sajó- és Hernád-völgy bolgárkertészeti hagyományok ápolására biztat.

Kisüzemi módszerekkel, melegágyi hajtatással és öntözéssel zöldséget termeszteni: ez a bolgárkertészet lényege. Az ilyen kerttípusok hazánkban a 18. századtól honosodtak meg; 1873-ban már 18.000 bolgár földművelő gazdálkodott bérelt területeken. Elsősorban vízparttal rendelkező városok mellett telepedtek le, így a 20. század elején Miskolc környékén is megjelentek. A bolgár gazdák hatalmas kertészeti tudást hoztak magukkal, amit manapság is sikeresen hasznosíthatunk.

– A tanfolyam résztvevői bepillantást nyernek a hagyományos bolgárkertészet alapjaiba, és foglalkozunk más, vegyszermentes növénytermesztési technikákkal, mint amilyen például a permakultúra – írja körül a foglalkozásokat Nagyistókné Ekler Éva a Pillangó Fejlesztések Egyesület elnöke. – A képzésen kiderül, hogyan könnyítheti meg a kertész dolgát a magaságyás, mit is takar valójában a mulcsolás kifejezés, miben tud nagy barátja lenni nyáridőn a gondos növénytermesztőknek. Saját tapasztalatot gyűjtünk a vegyszermentes zöldségek összehasonlíthatatlanul finom ízéről és közösségi alkalmakon próbáljuk ki az egészséges táplálkozáshoz tartozó új főzési és tartósítási technikákat. Az elméletben tanultakat a közös kertben mélyítjük el.

A tanfolyam a természetbarát, vegyszermentes kertészkedés különböző módszereit mutatja be: a kicsike hobbikertektől, a nagyobb gazdaságokig bezárólag hasznos tudásra tehetnek szert a résztvevők. Nagyistókné Ekler Éva azt is elmondta, hogy sajókeresztúri lakosok mellett a környező településekről is várják a jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában