Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.02.20. 13:00

Influenza: többen fordulnak az orvoshoz

Különleges esetekben lehet csak látogatni beteg hozzátartozóinkat.

Bájer Máté

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2020. február 3. és 9. között 34 900 fő fordult influenza-jellegű tünetekkel orvoshoz. A tapasztalatok szerint ez a szám csak növekedett az elmúlt hét során. Az ÁNTSZ legutóbbi értesítése szerint a 100 000 lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma Pest (536), Komárom-Esztergom (533), Győr-Moson-Sopron (483)és Heves megyében (443) volt a legmagasabb, Csongrád (123), Somogy (129) és Hajdú-Bihar (169) megyében a legalacsonyabb. Miskolc sem kivétel; egyre több az influenzás beteg, a helyi egészségügyi intézményekben pedig továbbra is látogatási tilalom van érvényben.

Kérdésünkre, miszerint lehet-e járványról beszélni, Dr. Poncsák Csaba háziorvos is a a következő tájékoztatást adta:

Úgy tapasztalom, hogy egy kicsit valóban megugrott az influenzás megbetegedések száma: eddig csak egy-két influenzás beteg érkezett – csend volt az utóbbi időben – az elmúlt héten viszont már többen jöttek jellemző panaszokkal: nagyobb számban vizsgáltunk olyanokat, akik felső légúti megbetegedésben szenvedtek.

Engedély szükséges

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház arról tájékoztatott, hogy a megbetegedések száma tovább emelkedett az utóbbi időszakban, így várhatóan – egy hét időtartam alatt – nem oldják fel a látogatási tilalmat; az visszavonásig érvényes marad valamennyi tagkórházban és betegellátó intézményben. Amennyiben különleges eset áll fönn – apás szülésnél, rendkívül súlyos betegek vagy szoptatós kismamák látogatása esetén –, akkor intézményi engedéllyel – menedzsmenti vagy főigazgatói beleegyezéssel – feloldható a korlátozás. A kórház szerint mindez a bent fekvők védelmét szolgálja: sok látogató nem is tudja, hogy vírusos fertőzésben szenved, az influenza pedig a zárt helyen nagy számban együtt kezelt betegek körében komoly problémákat okozhat. Azok, akik megkapják különleges látogatási engedélyt, különböző óvintézkedésekkel léphetnek be a kórtermekbe: az idevágó higiéniai szempontoknak és az intézményi protokollnak megfelelően fejkendőt és lábzsákot kapnak. A beküldött csomagokat az érintett osztály főnővére és a portaszolgálat juttatja el a betegekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában