Fesztiváli fellépés

2020.02.22. 09:00

Ének hallás után, lelkesen

Több mint húsz fellépés évente népdalokkal, nótákkal, himnuszokkal, egyházi énekekkel.

Detzky Anna

A helyi közösségek körében fontos szerep jut a miskolctapolcai énekkarnak, amely hagyományaihoz híven idén is fellépett a szépkorúak műsorában, a fesztivál jegyében telt szombaton.

– Néhány nótás kedvű nyugdíjas alapította a kórust 2006-ban. A nevét édesapám, Kerek István után kapta, aki nem csak ezt a közösséget, de mint igazi lokálpatrióta a fenntartásért felelős Tapolcafürdőért Közhasznú Egyesületet is elnökölte hirtelen bekövetkezett haláláig. Emellett aktív tagja volt az Észak-Magyarország napilap által működtetett Agora fórumnak. Annak ellenére, hogy nem zenei pályán helyezkedtünk el, családunkban mindenki tanult zenét. Jó magam Regős Zsolttól tanultam karvezetést és Homródiné Engi Zsuzsanna tanárnőtől éneket, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban, ahová zenei tagozatra jártam – mondta Kerek Judit, a jelenlegi kórusvezető.

Közösségi ház nélkül

A nyugdíjasokból álló énekkar tizenkét-tizenhat fő között mozog, férfiak, hölgyek vegyesen, de szívesen fogadnak új jelentkezőket.

– A gyakorlási lehetőség részben megoldott a tanítási időszakban. A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Miskolctapolcai Tagiskolájában kaptunk helyet csütörtöki napokon, amiért hálásak vagyunk. Sajnos a városrészünkben nincsen közösségi ház, holott igény az lenne rá, így viszont szinte lehetetlen közös programot szervezni és sajnos azokat a közösségeket sem tudjuk visszahívni, akik korábban vendégül láttak bennünket – jelentette ki az énekkar vezetője.

Fellépések egész évben

A kórus a tagok számára az összetartozást és a kapcsolódást jelenti.

– Az énekkar tagjai többségében hallás után tanulnak, mégis többszólamú kórusműveket énekelnek. Évi húsz-huszonnégy fellépésre hívnak minket, amelyekre folyamatosan készülünk. Kedvenceink a boros nóták és a magyar népdalkincs, de tanulunk kárpát-medencei himnuszokat, illetve egyházi énekeket is. Többször részt vettünk a Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Napon, szüreti mulatságokon, de gyakran megyünk bányász napra, vagy koszorúzunk nemzeti megemlékezésekre. Minden egyházi ünnepen van templomi fellépésünk. Két éve az Adventi Kórusversenyen felnőtt kategóriában elsők lettünk. Legközelebb pedig Alsóvadászon leszünk hallhatóak március 14-én, amikor nemzeti ünnepünkre emlékezünk a szervező Alsóvadászi Harmónia Községi Vegyeskarral és a borsodsziráki kórussal együtt– sorolta Kerek Judit.

(A borítóképen: A Kerek Kórus a kocsonyafesztiváli fellépésen | Fotó: Bujdos Tibor )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában