szóbeli felvételi

2020.02.25. 08:00

Eljött a második nagy megméretés

Elkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. A szülők a folyosón drukkoltak.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Hétfőn általános iskolásokkal népesült be az Avasi Gimnázium. Szegények nagyon izgultak, hiszen szóbeli felvételire jöttek. A központi írásbeli felvételit már januárban megírták, most pedig a választott tagozat tantárgyából bizonyítottak. Mi azonban csupa szorgalmas és tehetséges diákkal találkoztunk.

Dworák Marcell Máté épp a vizsgateremből jött ki.

– Jól sikerült, de izgultam, úgyhogy mehetett volna jobban is – értékelte szereplését.

Cél a Bécsi Egyetem

Megtudjuk, nyelvi előkészítő osztályba készül, ahol németet tanul majd emelt szinten. Most azonban angolból kellett felvételiznie, hiszen a németet majd a gimnáziumban kezdi el. A felkészülésben nagy segítség volt számára, hogy az iskola honlapjára feltették a várható kérdéseket és példafeladatokat. Jó témát is húzott, a családról kellett beszélnie.

– Ennek nagyon örültem, mert volt olyan téma is, amit egyáltalán nem szerettem volna kapni. Például a magyar, brit és amerikai kultúra összehasonlítása – Mondja Marci, hozzátéve: számára fontosak az idegen nyelvek, mert a jövőjét Németországban vagy Ausztriában képzeli el.

Édesanyja, Kékedi Krisztina a folyosón drukkolt, amíg fia szóbelizett.

– Annyira izgultam, hogy azt elmondani sem lehet. Ezek a hetek végig így teltek. A nyolcadikos gyerekeknek ez az első komoly próbatételük. Azt veszem észre, hogy a mai gyerekek céltudatosak, és határozott jövőképpel rendelkeznek. Marci például már most tudja, hogy érettségi után a Bécsi Egyetemre szeretne majd járni – sorolja az édesanya.

Embertan, növénytan

Ellátogattunk a rajz tagozatra jelentkezőkhöz is, ők azonban épp csendéletet festettek, úgyhogy nem akartuk zavarni őket.

A biológia tagozatra jelentkezők viszont még szorgalmasan olvasgatták jegyzeteiket. Halász Zsófia Lili például, aki a Jókai Mór Református Általános Iskola diákja. Sorolja, mi mindenből kellett készülnie: távoli tájak, embertan, növénytan. Ő is örült, hogy az iskola honlapján megtalálta, hogy mit kérdezhetnek majd. De felvételi előkészítőre is járt a Földes Ferenc Gimnáziumba, és saját iskolájába is.

Több időnk nem marad a beszélgetésre, mert Zsófit szólítják, és be kell mennie a vizsgaterembe.

Így aztán Horváth Nikolett Ramónával elegyedünk szóba, ő is biológia tagozatra készül. Azt mondja, nehéz volt felkészülni, de azért sikerült.

– Mindent átnéztem. Kedvencem az embertan, azon belül is az emberi bőr, mert azt nagyon érdekesnek tartom. A biológiát azért választottam, mert általa nagyon sok érdekességet tudok meg az emberi testről, annak működéséről. Ez azért is fontos, mert szeretnék orvos lenni – mondja határozottan Nikolett. Elárulja azt is, hogy az írásbelije jól sikerült, úgyhogy van esélye bejutni az Avasi Gimnáziumba. Azért ezt az iskolát választotta, mert sok jót hallott már róla.

Két szóbeli

– Nem mindegy, melyik gimnáziumba kerülök. Hiszen fontos, hogy olyan tanárok tanítsanak, akik jól felkészítik a diákokat az érettségire – teszi hozzá Niki.

Szathmáry-Rácz Kamilla már túl van a nehezén. Nem volt könnyű dolga, hiszen biológia tagozatra és francia nyelvi előkészítő osztályba is jelentkezett, így most kétszer szóbelizett.

– Az angolt kicsit nehéznek éreztem, de a tanárok kérdésekkel segítettek. Valahogy leblokkolt az agyam. A kérdésekre azonban tudtam válaszolni. Biológiából A és B tételt kaptam, az egyik a 7.-es, a másik a 8.-os anyagot kérte számon. Itt is segítettek a tanárok kérdésekkel. Úgy érzem, ez jól sikerült – értékel Kamilla.

Szóbeli után eredmények

A szóbeli felvételiket február 24-e és március 13-a között szervezik a középiskolák. A vizsgák megszervezésére minden középiskola legalább három napot köteles kijelölni. Az ideiglenes felvételi rangsort április 8-áig kell a középiskolák vezetőinek továbbítaniuk az Oktatási Hivatal részére. Az ideiglenes rangsor alapján készül el a végleges rangsor. Ennek határideje április 23-a. A központi írásbeli felvételit január 19-én írták a diákok. Ezen a nyolcosztályos képzésre jelentkezők érték el a legjobb eredményt, az Oktatási Hivatal adatai szerint.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A rajz tagozatra készülőknek gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában