Közút

2020.02.13. 15:30

Egyre többet dolgoznak éjjel az utakon

Örök ellentét az autósok részéről, hogy azt sérelmezik, ha az utak állapota nem megfelelő, viszont azzal is elégedetlenek, ha a munkavégzés miatt lelassult közlekedésben találják magukat.

Horváth Imre

Éjszakai munkavégzés

Forrás: Magyar Közút Kommunikáció

Kedvelt kérdés ilyenkor a „miért nem éjjel csinálják ezt?”. A Magyar Közút most az autósok kérését is szem előtt tartva növeli az éjszakai munkavégzéseket, viszont „cserébe” még nagyobb odafigyelést kér az autósoktól.

Évről évre előfordulnak megyénkben is olyan balesetek, amikor munkavégzés közben gázolnak el közutas dolgozót, rohannak bele az autójukba. Ahogy arra is van példa – tavaly Szikszó mellett történt ilyen –, hogy atrocitás, bántalmazás éri a dolgozókat az autósok részéről. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. most növeli az éjszakai munkavégzés volumenét, azonban a speciális védőeszközök megléte mellett is nagyobb figyelmet igényel ez az autósoktól, hogy megelőzhető legyen a tragédia.

Speciális eszközök

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei összesen több mint 13 ezer munkaórát teljesítettek éjszakai műszakokban az állami kezelésű gyorsforgalmi utakon a tavalyi év folyamán – ezt növelik tovább idén. A munkaterületen dolgozók és az ott közlekedők védelme érdekében csak ütközéscsillapítóval felszerelt járművek védelmében lehet munkát végezni, nincs kézi forgalom­irányítás, a terelőtábláknál vagy terelőkúpoknál speciális sorvillogót használnak.

Ezenkívül a munkaterületen dolgozók speciális világító, egyéni védőeszközöket használnak, mint például a fejlámpával ellátott munkavédelmi sisakok, továbbá LED-lámpákkal felszerelt láthatósági mellény.

(A borítóképen: Éjszakai munkavégzés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában