Alapkőletétel

2020.02.22. 14:00

Egy „fél házzal” odébb áll a gyár

A szirmabesenyői ipari területen építi fel új központját a SEG Automotive Hungary Kft.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Peter Szokol, a Starters E-Components Generators Automotive (SEGA) vezérigazgatója és Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere helyezte el a kínai érdekeltségű – jelenleg a Bosch miskolci gyárának területén működő – gyártó új telephelyének alapkövét Szirmabesenyő ipari zónájában. Ebből az alkalomból a szakminiszter a gyár vezetésével stratégiai-partnerségi megállapodást is aláírt.

Indítómotorok, generátorok

A SEG Automotive mintegy 100 éves múltra visszatekintő indítómotorok és generátorok üzletága 2003 óta van jelen Miskolcon. A vállalat autóipari termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A folyamatos fejlődés eredményeként a legyártott termékek, és ezzel párhuzamosan a munkavállalók száma folyamatosan nőtt, a vállalat a régió egyik legfontosabb munkáltatójává vált.

A Bosch területén működő, 1900 dolgozót foglalkoztató gyár ezidáig 15 milliónál több generátort és 70 millió önindítót gyártott, 2018-ban 400 millió euró árbevétele volt.

Az ünnepségen Peter Sokol, a SEG Automotive vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság új telephelyét a már Szirmabesenyőn működő logisztikai központjuk mellé építik fel, az összességében 45 ezer négyzetméteres komplexum révén egy korszerű gyártóhely alakul ki, amellyel gazdaságosabbá válik a termelés és a cég – a közúti áruszállítás csökkentése révén – jelentősen hozzájárul a károsanyag-kibocsátás viszszafogásához.

Stabil munkahelyek

Elhangzott, hogy a tervek szerint ez év végére elkészül az új telephely, a gyártócsarnok és a fejlesztőközpont. A mintegy harminc gyártóhelyet bő fél év alatt telepítik át a Boschtól bérelt jelenlegi csarnokból. A tervek szerint 2021. július végétől már teljes kapacitással az új helyén fog működni a SEGA Hungary Kft. gyára.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy egy korszerűbb, nagyobb gyár modernebb környezetben ad munkát a környéken élő embereknek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok keletre tolódtak.

Rámutatott: míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a keleti nagyvállalatok nemcsak felvették a versenyt a nyugati országok befektetőivel, hanem sok esetben „hazai pályán” is legyőzték őket.

Az autóipar a zászlóshajó

A miniszter elmondta, hogy ma Magyarországon tizenhat kínai érdekeltségű nagyvállalat működik, közülük több előzőleg német, francia, amerikai, svájci érdekeltségű volt.

„A kínai befektetők jelentős szerepet töltenek be a magyar gazdaságban” – emelte ki. Az elmúlt években összesen 101 nagyberuházás kezdődött, illetve fejeződött be országszerte, mintegy 1705 milliárd forint értékben. Ezek csaknem kétharmada már keleti országokból érkezett, az újonnan létrejött munkahelyek 40 százaléka is keleti tőkének köszönhető.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a világgazdasági trendek ellenére a magyar gazdaság zászlóshajója továbbra is a korszerű, a kor kihívásainak megfelelő autóipar marad, és ezt a tényt a szirmabesenyői beruházás is bizonyítja.


A városházán találkoztak

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere hivatalában fogadta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt a miskolci városházán. Mint értesültünk róla, a megbeszélésen – más dolgok mellett – egyebek között szó volt a térség gazdaságfejlesztéséről és helyi városüzemeltetési kérdésekről.

A polgármester a Nagy-Miskolc program főbb elemeit is ismertette vendégeivel, a miniszterrel és az országgyűlési képviselővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában