Négy évszak a Vénhegyen

2020.02.08. 17:00

Disznót vágtak az iskolások Hernádnémetiben

Mindent megkóstolhattak és mindent ki is próbálhattak az iskolások.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Hamisítatlan falusi disznóvágáson vehettek részt a hernádnémeti iskola diákjai pénteken délelőtt: készült hurka, kolbász, tepertő, hagymás vér és tojásos velő is. A kóstolgatás mellett pedig a legmodernebb technika segítségével szereztek ismereteket a disznótartás, -vágás és -feldolgozás témakörében.

Elméletben, gyakorlatban

A Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola alapítványa pályázott és nyert támogatást „Négy évszak a Vénhegyen” címmel egy hagyományőrző rendezvénysorozatra. A pályázat célja a régi falusi hagyományok, magyar népi kultúra bemutatása, élményszerű megismertetése a gyerekekkel, méghozzá cselekvő és alkotó részvételükkel.

– A Vénhegy a falu határában lévő szőlőrész, ide terveztük a programok egyik részét az iskola mellett. Minden évszakban tervezünk egy egynapos rendezvényt, kicsit összesűrítve az évszakok főbb eseményeit, munkáit. Az elsőn most a téli ünnepkörben gondolkoztunk – tudtuk meg Madzinné Nagy Anikótól, az iskola igazgatójától.

A 6. évfolyamosok disznótoron vettek részt, hivatásos böllér és a község néhány idősebb tagja segített az ismeretek átadásában. A disznót a helyszínen perzselték, bontották szét, a hurka, kolbász, tepertő készítésébe, a füstölésbe pedig a gyerekeket is bevonták, akik körében nagy volt az izgalom, sokan ugyanis most voltak először disznóvágáson. Míg a nagy részük a böllér mellett serénykedett vagy csak figyelt, egy csoport lovas szekéren sétakocsikázott, bent pedig egy szintén a program keretében vásárolt okostábla és a hozzá tartozó tabletek segítségével töltöttek ki kvízeket, oldottak meg feladatokat, amely közben további ismereteket szívtak magukba. Az egészhez pedig helyi zenészek szolgáltatták a hátteret, hegedűn, tangóharmonikán, szaxofonon szólt a zene, és a gyerekek a hagyományos dalokat is megtanulhatták a muzsikusoktól.

Az iskolában is egész napos programon vettek részt közben a többiek, amely teljesen a farsangi ünnepkör köré szerveződött. Így az ötödikesek például almát aszaltak, az alsósok a farsangi hagyományokat elevenítették fel, így kiszebábot készítettek, majd égettek el az udvaron, volt farsangi fánk, bábelőadás, kézműves-foglalkozások. A kicsik megnézték a nyolcadikosok hagyományos farsangi táncát, amelyet egyébként szombaton adnak elő, és egy kis farsangi beöltözésre is volt lehetőség.

Négy évszak

A program első alkalma nagy siker volt a gyerekek körében, nagyon élvezték, így máris várják a következőt, amelyre hamarosan sor is kerül majd.

– Tavasszal a lóval és ekével való szántást, vetést próbálhatják majd ki pél­dául a gyerekek, és tanulnak közben a földművelésről is hasznos ismereteket.

Nyáron az aratás, illetve a befőzés, savanyítás lesz a téma, és ezeket próbálhatják majd ki. Az év utolsó alkalmán a tervek szerint ősszel kukoricatörés, szüret, gyermek­játékok készítése csuhéból, na és persze lekvárfőzés szerepel majd a programok között – tudtuk meg Hódi Attilától, az „Ál­talános Iskoláért” Alapítvány Hernádnémeti elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában