demonstráció

2020.02.16. 19:46

Demonstráció és ellendemonstráció Miskolcon és Sályban – Frissítve

Két demonstráció is „színesítette” Miskolc hétvégi programjait, ugyanis vasárnapra előbb a Mi Hazánk Mozgalom hirdetett megmozdulást „Rendet Borsod megyében, nem lesz új Trianon” címmel 16 órára, majd a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is bejelentette, hogy ugyancsak 16 órakor békés ellen demonstrációt tartanak a „Hazáért, a demokráciáért” címmel.

Fotó: Vajda János

Az előbbiek a Kis-Hunyad utcai kormányhivatali épülete előtt gyülekeztek, utóbbiak a Hősök terét választották helyszínül.

Rendet Borsodban

A Mi Hazánk Mozgalom megmozdulásán először Novák Előd, a mozgalom alelnöke szólt a jelenlévő mintegy 400-500 fős tömeg előtt, aki azzal kezdte mondandóját, hogy Magyarország még mindig a mi hazánk. Arról beszélt, hogy az Opre Roma Párt tárgyalt a Momentum vezetésével arról, hogy Észak-Magyarország négy megyéjét roma autonómia alá vonnák. „A Kormány jelenleg nem tesz semmit a cigánybűnözés ellen, viszont üldözi azokat, akik szeretnének tenni” – mondta. Kijelentette: nem minden cigány bűnöző, de vannak speciális elkövetések, amelyek rájuk jellemzőek, és amely ellen lépni kell. Ilyen például a lincselés, amelynek külön jogállást szeretnének.

Pakusza Zoltán miskolci önkormányzati képviselő kijelentette: azért szervezték a demonstrációt, mert rendet szeretnének Borsodban és az országban is. Mint mondta, egyre több település van, ahol a Magyar Állam jogrendjét nem tartják be, ezeket no-go zónáknak nevezte. Elmondása szerint a normalitás és a gettó kultúra mindennapos összecsapása zajlik ma Magyarországon. Kérdésként fogalmazta meg: ki kárpótolja azokat, akik egy életük munkáját veszítik el a no-go zónák terjedése miatt?

Apáti István, Szabolcs megyei országgyűlési képviselő szerint az ellendemonstrálók felbérelve és feltüzelve jöttek megzavarni őket. Kijelentette: előítéleteik nincsenek, utóítéletük és tapasztalatuk van. Megjegyezte: Magyarországon 13 nemzetiség él, de egyedül a romáknak nem sikerül az együttélés a magyarokkal, el kellene gondolkodniuk, hogy talán bennük van a hiba.

Toroczkai László, a mozgalom elnöke szólt utoljára a demonstrálókhoz. Elmondta, folyamatos videós fenyegetéseket kapnak, mint fogalmazott: az ő módszerük a fenyegetés, fenyegetik a mentőt, a rendőrt, a tanárt, a szomszédot, de ha minden magyar ember felelősséget vállal egymásért, akkor nem lesz többé ez a fegyverük. Hozzátette: nem a tisztességes, dolgozó cigány emberek ellen vannak itt.

Nem hagyják a faji megkülönböztetést

Eközben a Miskolci Nemzetiségi Roma Önkormány által meghirdetett békés ellen demonstráció Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművészének szavalatával indult, aki a borsodi Horváth Gyula, Remegés című versét mondta el. A mintegy 600-700 fős tömeghez elsőként Lakatos Ernő, a miskolci roma önkormányzat elnöke szólt, kijelentve: a miskolci romáknak már sokadszor kell kiállniuk a gyűlöletkeltés ellen, ugyanis folyamatosan az uszítással kell szembesülniük.

- Tudjuk, hogy miért demonstrálnak itt a Mi Hazánkosok, hogy megfélemlítsenek minket. De mi azt üzenjük, hogy itt vagyunk, nem félünk és békésen demonstrálunk. Egy kegyetlen bűncselekmény miatt akarnak minket felelőssé tenni, de ebből nem kérünk! – hangsúlyozta.

Hozzátette: itt születtek, itt élnek 700 éve és itt is maradnak békében, a törvényeket betartva. Ők is ezért a hazáért dolgoznak.

A felszólaló helyi és országos roma vezetők, képviselők többször hangsúlyozták, hogy nem hagyják a faji megkülönböztetést, és hogy egy ember bűnéért mindenkinek felelnie kelljen. Minden ember önmagáért, a saját tetteiért felel, nem szabad tétlenül nézni egy újabb faji ideológia megszületését. De szó esett arról is, hogy sok cigány ember tanul, dolgozik, megállják a helyüket a társadalomban és a közéletben is.

A szervezők többször figyelmeztették arra a hallgatóságot, hogy őrizzék meg a demonstráció békés jellegét.

Sályba vonultak át

A Mi Hazánk Mozgalom szervezői a beszédek után felkérték a jelenlévőket, hogy közösen vonuljanak át Sályba, a délután 6 órai kezdéssel meghirdetett fáklyás megemlékezésre. Kollégáink a helyszínen tartózkodnak, és arról számoltak be, hogy a faluba többszörös rendőri ellenőrzés után engedik csak be a demonstrációra érkezőket.

Az ellendemonstráció résztvevőit viszont – akik nem kértek Sályba is engedélyt – Bükkábrány előtt félreállították az út mellett.

A rendezvény negyed 8-kor még nem kezdődött el, mert még nem érkeztek meg a demonstrálók.

Végül este fél nyolc környékén békésen, fáklyákkal végigvonultak a településen a polgármesteri hivataltól a néhány hete meggyilkolt idős asszony házáig, ahol gyertyákat és mécseseket gyújtva emlékeztek az áldozatra. Toroczkai László megköszönte a mintegy háromszáz résztvevőnek, hogy eljöttek, és hozzátette: bárhol történik hasonló eset az országban, ők ott lesznek, hogy hallassák a hangjukat.

Közben a település egyik utcáján a rendőrök sorfala mögött 50-80 ellentüntető jelent meg, akik nácik, nácik bekiabálásokkal próbálták megzavarni a demonstrációt. A nagyszámú rendőri jelenlétnek is köszönhetően azonban az este atrocitások nélkül ért véget a településen.

A megyei rendőrkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a vasárnapi demonstrációk kapcsán rendőri intézkedés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában