Miskolc

2020.02.18. 13:00

A több szem többet lát elvére alapoznak a városfejlesztésben

Az építész szakma képviselőinek együttműködést ígért Miskolc főépítésze.

Szaniszló Bálint

Szunyogh László, Miskolc főépítésze, a magyar építészek „ősatyja”, Kós Károly portréja előtt vázolta a városvezetés városépítő elképzeléseit

Fotó: Bujdos Tibor

Január óta Szunyogh László építész tölti be Miskolc főépítészi posztját. A hivatal elfogadásakor azonnal megfogalmazta szakmai hitvallását, amelyre építeni kívánja főépítészi munkáját.

„Miskolci építésznek vallom magam és lokálpatriótának. Szeretem ezt a várost. Nyilvánvaló, hogy ezzel nem vagyok egyedül, sok hasonló gondolkodású ember van így ebben a gyönyörű városban. Számítok az ő közreműködésükre a város építésében, szépítésében – fogalmazott. – A főépítészség egy olyan tevékenység, amelynek eredménye mindenkor ott van az emberek – a városban élők és a városba vendégként érkezők – szeme előtt. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom a lehető legszélesebb nyitottságot a város polgárai és a szakma képviselői felé.”

Számítanak rájuk

A főépítészi ajtó szélesre tárásának egyik lehetősége a napokban adódott, amikor Szunyogh László főépítész Veres Pál polgármester társaságában találkozott előbb a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara elnökségével, aztán a tagsággal.

A találkozó rezüméjét úgy fogalmazhatnánk meg egy mondatban, hogy „az építészek ezután lényegében már nemcsak épületterveikkel formálhatják a megyeszékhely épített örökségét, hanem közvetlen beleszólási lehetőségük is lesz a városfejlesztés stratégiai kérdéseibe”.

Veres Pál polgármester kérdésünkre elmondta: határozott és a főépítésszel egyeztetett elképzelése, hogy Miskolc minden – valamilyen módon különálló – városrészének legyen egy felelőse, pontosabban egy felelős építésze, aki véleményt tud alkotni, javaslatokat tud tenni az adott városrész építészeti adottságairól, problémáiról.

„Arra is megkérnék az adott városrészi felelős építészt, hogy amennyiben valamilyen konkrét építészeti tervről van szó, akkor annak társadalmi és civil visszhangjait is összegyűjti és közvetíti a városvezetés számára” – fogalmazott a polgármester a Kós-házban megtartott megyei építészfórumon.

Nyitott gondolkodás

Maga is megerősítette a főépítész által taglaltakat, hogy a város fejlődésében jelentős szerepe van az építészeknek, ezért is van szükségük a szakmai segítségükre, együttműködésükre.

Szunyogh László megerősítette, hogy szeretnék nyitottá tenni az építészeti koncepciók kialakítását. „Természetesen jogszabályok szabnak határokat, határoznak meg kötelezettségeket, de a jogszabályi keretek között is az a megfogalmazandó közös érdek, hogy valamennyi miskolci polgár megelégedésére fejlődjön és szépüljön a város” – hangsúlyozta a főépítész az építészek plénuma előtt.

Lesz tervtanács is

A fórumon szó esett azokról a projektekről is, amelyeket még az előző városvezetés indított el. Közülük több folyamatban van, de olyanok is akadnak, amelyek állnak. Az a szándék, hogy minél többet újraindítsanak és befejezzenek, mert nem lenne jó elveszíteni a megszerzett pályázati pénzeket.

Példaként említődött a nagyszabású főtérprojekt vagy az Avas, mint számtalan fejlesztések lehetősége, például az Avasi kilátóé. De a belváros rehabilitációjának is új lendületet kell adni, fejleszteni kell a kerékpárút-hálózatot.

Szunyogh László elmondta, nagy szerepet szán a városi tervtanácsnak, amelynek reménybeli tagjaival mihamarabb szeretne találkozni, hogy elindulhasson az érdemi városépítő és városfejlesztő munka.

( A borítóképen: Szunyogh László, Miskolc főépítésze, a magyar építészek „ősatyja”, Kós Károly portréja előtt vázolta a városvezetés városépítő elképzeléseit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában