jótékonyság

2020.02.10. 18:00

A megyei kórház iskoláját támogatja idén a Lions Klub

A bál tombolájának bevételéből segítik a kórházi, beteg gyermekeket.

Detzky Anna

Forrás: ÉM-archívum

Ismét megrendezi jótékonysági bálját az Első Miskolci Lions Klub, a BOKIK-kal közösen, február 15-én, szombaton a Népkerti Vigadóban. A talpalávalót ezúttal a Gonda Music Band szolgáltatja, a díszvendég város 2020-ban Mezőcsát lesz. A tombolából befolyt összegből a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola kórházi tagozatát segítik.

– A bál tombolájából általában több százezer forint folyik be, és rendszerint már a bál előtt eldől, hogy ezt milyen jótékonysági célra fordítjuk – mondta Kiss László, az Első Miskolci Lions Klub alelnöke. – Klubunk évek óta támogatja a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskolának a GYEK-ben működő tagiskoláját, ahol a megyei kórház beteg gyermekei átmenetileg tanulhatnak. Minden évben vásárolunk nekik különféle gyakorlati foglalkozásokhoz, főleg rajzolásra, festésre szolgáló eszközöket, amit kézműves-bemutatókkal is összekötünk. Váltakozó korú gyerekek járnak ide, különböző ideig, ezért nem egyszerű őket szabványos tankönyvekből tanítani. Speciális tanterv alapján haladnak, és sokat fénymásolnak nekik. Ehhez most egy professzionális, nagy teljesítményű fénymásológépre lenne szükségük, idén ebben szeretnénk segíteni nekik.

Hasznos a segítség

A speciális iskolában sok kerekesszékes, nem miskolci gyermek is tanul.

– Iskolánkban vannak állandó tanulók és vendégtanulók, akik az egybevont alsó tagozatra, az 5–6. vagy a 7–8. összevont évfolyamra járnak. A létszámuk mindig változik. A gyerekek a megyei kórház rehabilitációs osztályán kapnak kezeléseket délelőtt, bentlakóként vagy bejáróként, ezért iskolába csak hozzánk tudnak járni. Sok kerekesszékes és néhány látássérült apróság is van köztük, és többségében vidékiek – sorolta Simon Éva intézményvezető. – Szaktanáraink a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskolából érkeznek. Az általuk eddig tanult tananyaghoz próbálunk csatlakozni, és osztályozzuk is őket, normál bizonyítványt kapnak. Az emeleti fénymásolónkat sajnos egyre kevésbé tudjuk használni. Emellett néhány gyermek családja olyan nehéz anyagi helyzetben van, hogy a tanszereket alig tudják kifizetni. Az Első Miskolci Lions Klubbal jó kapcsolatot ápolunk. Nagy segítség a rendszeres támogatásuk, és foglalkozásaikkal egy kis változatosságot visznek az egyhangú kórházi tartózkodásba.

Légy jó mindhalálig

A BOKIK–Lions-bál szerveződő programja kapcsán megtudtuk, hogy mint díszvendég, Mezőcsát egy különleges színházi produkcióval készül.

– Nagyjából százötven embert várunk a bálra, zömében a Lions Klub tagjaiból és a megye vállalkozóiból. Mindig meghívjuk Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik városának küldöttségét, hogy mutassák be az adott települést. Mezőcsát a nagy sikerű Légy jó mindhalálig színdarabból hoz el egy részletet – osztotta meg lapunkkal Marczin Eszter, a BOKIK marketing- és kommunikációs vezetője.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy dél-borsodi kistelepülésként meghívást kaptunk az illusztris bálra. A színtársulatunk Japánba készül a Légy jó mindhalálig produkcióval, amit Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező, Mezőcsát díszpolgára készített, ezért most ebből szeretnénk egy részletet elvinni Miskolcra is. Emellett népi színtársulatunk néhány tagja egy nagyon szép nyitótáncot ad elő, és a városról készült fényképsorozattal is készülünk – fűzte hozzá Síposné Horváth Anita polgármester.

Borítókép: Tavaly a Vöröskereszt Enni adok – Enni kapok programja kapta a BOKIK-Lions jótékonysági farsangi bál tombolabevételét / ÉM-archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában