Farkasok a Bükkben

2020.02.15. 15:00

15-18 farkast számoltak a Bükkben a szakemberek!

Január 30-31-én a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata összehangolt felmérést végzett a területén élő nagyragadozókkal kapcsolatban.

Horváth Imre

Forrás: shutterstock/illusztráció

A három megye (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén) területét érintő szinkron-jellegű számlálás során összesen mintegy 425 kilométernyi útvonalat nyomoztak végig, vizsgáltak át farkasok és hiúzok életnyomai után kutatva. A Nagyragadozó-Szinkronban a Nógrád-Ipoly Tájegység, a Mátra Tájegység, a Tarna-Lázbérc Tájegység, a Nyugat-bükki Tájegység, és mint koordinátor, a Kelet-bükki Tájegység vett részt, tájékoztatott a nemzeti park.

Dokumentált előfordulás

Az elmúlt években bizonyítást nyert, hogy a tágabb térségünkben élő nagyragadozó fajok közül mindhárom előfordul, a farkas és a hiúz pedig állandó jelleggel megtelepedett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Előbbi többször sikerrel is szaporodott, míg utóbbi esetében, bár ez szintén biztosra vehető, egyelőre csak valószínűsíteni tudják.

A medve ritkán, rendszertelenül, elsősorban kóborlásai során bukkan fel, de Szlovákiával határos területeken gyakrabban találkozhatnak nyomaival. Túl vagyunk tehát azon, hogy bizonyítani kelljen jelenlétüket, előfordulásukat. A farkas tekintetében a jövőben a már összegyűjtött nagy mennyiségű adat feldolgozása és kiértékelése mellett, az egyedek rokonsági viszonyainak, a szociális hálózatoknak és a területhasználatuk finomabb léptékű vizsgálatának kell előtérbe kerülniük.

A felméréssel kapcsolatban azt írják: „véleményünk szerint eredményesnek mondható, mert minden egyes tájegységben előkerültek dokumentált nagyragadozó előfordulások! Ez a legtöbb esetben a havazás kezdete óta keletkezett életnyomok (lábnyomok, ürülék, ill. préda-maradványok), valamint az azokat megerősítő, kameracsapdák által farkasokról készített felvételek alapján vált bizonyossá. Farkas az összes érintett tájegységben előfordult, hiúz egyedül a Nyugat-bükki Tájegység területén került elő a szinkron időpontjában.

Videón a falka

A Medves-fennsíkon és a Mátrában magányos farkasok lábnyomai kerültek elő, míg a Tarna-vidéken egy öttagú farkasfalka tanyázott. A Bükkben, a Fennsíkon és a hegység déli tömbjében egymástól markánsan elkülönülő területeken tapasztaltunk farkasok aktivitását a szinkron ideje alatt.

Ezek alapján 9-11 egyedre becsüljük a Bükkben tartózkodó farkasok számát. A minimum és a maximum értékek közötti eltérést az eredményezi, hogy nem minden esetben lehet 100%-ban kizárni az egyes területek közötti átmozgásokat, illetve, hogy a szinkron előtt észlelt 11 tagú falka valószínűleg többször szétvált, így teljes bizonyossággal nem sikerült nyomozással ezt az egyedszámot megerősíteni. Mindent összegezve a szinkron végeredménye a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság potenciálisan nagyragadozós területeire vetítve: 15-18 farkas egyed és 1 hiúz került megszámlálásra a felmérés során!”

A nemzeti park egy friss videót is közzétette, amelyet az egyik kameracsapdájuk rögzített a vadászni induló falkáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában