Balesetveszély

2020.01.12. 19:30

Veszélyes jégre menni!

Egyre több szabad víz felülete fagy be. Nagyon kell vigyázni!

Ott korcsolyázzunk, ahol biztonságos!

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Megyénkben is találhatóak tavak, víztározók, patakok, folyók, amelyek a tartós hideg következtében alkalmasak lehetnek a téli szabadidős tevékenységekre. Azonban tartósan, folyamatos mínuszok még nem voltak, a termelődő jég tehát cseppet sem biztonságos, így a hatóságok mindenkit óvnak attól, hogy a jégre menjenek.

Figyeljen oda: nem tilos?

A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken lehetséges, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, azonban ott is csak akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken és azok mellékágain.

A biztonságos téli kikapcsolódás érdekében a rendőrség azt tanácsolja, soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen! A zsilipek, lékek, források közelében tartózkodni életveszélyes! Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyíthatják a jégtakarót. A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha a vastagsága változatlan marad. Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Aki így jár, az igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat. Senki ne kezdjen felkészületlenül mások mentésébe, mert saját életét is veszélybe sodorhatja! Ha baj történt, azonnal hívjunk segítséget!

Aki a szabad vizek jegén tartózkodással kapcsolatos szabályokat megszegi, szabálysértést követ el. A rendőrség télen a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek és tragédiák megelőzése érdekében fokozott ellenőrzéseket tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában