Környezettudatosság

2020.01.24. 13:30

Számos helyen átveszik a használt étolajat

A lényeg, hogy a használt étolaj ne a csatornahálózatba vagy hulladéktárolóba kerüljön.

Nagy-Hankó Krisztina

A használt olajat a Coop Szuper üzletek is átveszik

Fotó: Bujdos Tibor

A legtöbb háztartásban problémát okoz a használt étolaj kezelése. Az olaj egy veszélyes anyag, mely fenyegetést jelent, különösképpen élővizeinkre és az ivóvízre nézve. 1 csepp olaj akár 1000 liter élővizet is beszennyezhet. Ha nem is jut el az élővízig, a csatorna eldugulását okozhatja a csővezeték falára rakódva. A hulladéktárolókban pedig nehezen lebomló anyagként jelentkezik. Rendkívül fontos a használt étolaj megfelelő kezelése, tisztítása és újrafelhasználása. Az ügyet már több nagyvállalat is felvállalta Magyarországon. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Coop Szuper boltokban és a MOL benzinkutakon veszik át a lakosságtól a használt növényi olajat.

Kupont adnak érte

A Coop olajpont emblémával rendelkező üzletekben minden leadott egy liter használt étolaj után nyolcvan forint értékű kedvezménykupont adnak, melyet le is lehet vásárolni. Az átvételi pontokon kizárólag szennyeződés- és idegen folyadéktól mentes étolajat vesznek át, mely átlátszó, jól zárható 1 literes kiszerelésű a vásárló által hozott flakonba van töltve. Bármilyen típusú háztartási étolaj lehet (pl. napraforgó, kukorica, olíva, kókusz, stb.). Az egyszerre leadható maximális olajmennyiség 5 liter.

Lelkesen gyűjtik

Hernádnémetiben a Napközi Otthonos Óvodában és Bölcsődében a környezeti nevelés jegyében szeptember óta gyűjtik a használt étolajat az egyik csoportban, melyet a szülők visznek is lelkesen. Gesztelybe, a Coop boltba adják le, a kuponból amit kapnak érte a gyerekeknek vásárolnak. Nagyjából 120 litert gyűjtöttek eddig, közel 10 ezer forint jött össze ebből – hangsúlyozta Kerekes Jánosné óvodavezető. A MOL benzinkutakon országos adatot tekintve 355 töltőállomáson, a megyében összesen több mint 20 helyen – ebből Miskolcon van négy – veszik át a használt étolajat. Legfeljebb 10 kg-ot vesznek át egy alkalommal és kizárólag lakossági eredetű zsiradékot. Műanyag és üveg edényben egyaránt várják, amely más anyaggal nem lehet szennyezett, az ételmaradék azonban nem számít. Az összegyűjtött növényi származékot a Biofilter Zrt. szállítja el heti rendszerességgel az erre kialakított tároló edényekben. Országos szinten 2019-ben közel 460 ezer kiló használt sütőolajat adott le a teljes lakosság az összes rendelkezésre álló gyűjtőponton, nem kizárólag a MOL kutaknál, a töltőállomásokon leadott mennyiség ennek a 80%-a. A használt étolajból biodízel és biogáz lesz. A dízelmotorok számára előállított biodízel esetében a zsiradék szennyező anyagait eltávolítják, majd kémiai úton reagáltatják több fázisban. A biogáz pedig négy kémiai reakcióval jön létre. Energiatermelésre lehet hasznosítani. A biodízel kevésbé járul hozzá az üvegházhatáshoz, mint a hagyományos fosszilis üzemanyagok (gázolaj, benzin).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában