ingatlanpiac

2020.01.26. 11:30

Stagnálnak a panelárak

Van olyan város, ahol kiszámíthatatlan, milyen lesz majd egy év múlva az ingatlanpiac.

Bájer Máté

Változásban az ingatlanpiac (illusztráció)

Fotó: Bujdos Tibor

A panellakások hirdetései egyfajta iránytűként szolgálnak: ki lehet olvasni belőlük, merre tart a piac. Az utóbbi két év dinamikus növekedést mutatott: a panellakások lettek az ingatlanpiac sztárjai. A növekvő árak mellett is fennmaradt a kereslet; rengeteg lakás cserélt gazdát. A panelprogramok után még inkább kidomborultak ennek az ingatlantípusnak az előnyei. A városokba költöző, urbanizálódó vidék számára, a kiscsaládosoknak és a fiataloknak elérhető megoldást nyújtottak a lakótelepi tömbházak.

Nem nő tovább

Tavaly érte el azt a szintet a panellakások ára, ami már irreálisnak mondható: jó fekvésű, kisebb családi házat lehetett venni egy panel árából. Mostanra stagnálásba váltott a helyzet, a változás megyeszerte másképp jelenik meg.

Miskolcon – a legnagyobb ingatlankeresők adatai szerint – jelenleg több mint 700 eladó panellakás várja a vevőket. A legolcsóbb tételek között többnyire áron alul hirdetett, főként Perecesen található, végrehajtás alatt álló lakások szerepelnek, de még ilyet sem tesznek ki 5,8 millió forint alatt. Összehasonlításképp, 2015-ben a fent szereplő összegért az Avas kedveltebb környékein vásárolhattunk jó állapotú lakásokat. Jelenleg egy jó helyen lévő, felújított panelért 20-28 millió forintot is elkérhetnek. Az árak – ha magasnak is tűnnek – nem növekedtek tovább.

Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője szerint külön kell venni a hirdetési árat és a forgalmi értéket.

– Aki a hirdetési árakból indul ki, látja, hogy akár 10-15 százalékos a csökkenés a tavalyihoz képest. A tényleges adásvételi áraknál azonban más a helyzet: ott is várható némi visszaesés, de inkább stagnálásra számítunk.

Budapesti albérletár

Kazincbarcikán kiegyensúlyozott, nyugodt a piac, Ózdon pedig jó ideje alacsonyak az ingatlanárak. Van azonban egy olyan települése a régiónak, ami a szakmabeliek számára is kifürkészhetetlen.

– Tiszaújváros olyan piac, ami az ingatlanosok között is vita tárgya; csak találgatni tudunk, mi fog történni – fejti ki Demeter Tibor. – A fölhúzódó áraknak a gazdasági támasza is megvan, óriási beruházás zajlik a településen; több ezer vendégmunkás érkezik. Drasztikusan megnőtt a felvevőpiac, már-már budapesti albérletárakkal kell kalkulálni.

Vannak azonban olyan szempontok, amelyekkel nem számol mindenki.

– Adott egy négyemeletes paneltömb. Ha ebben öt lakást adnak ki vendégmunkásoknak, és folyamatosan cserélődik a lakóközösség, az sokak számára nyűg, felborítja a régi megszokást. Kezdjük azt látni, számos tulajdonos eladja inkább a lakását, és vesznek egy kisebb családi házat. Az ilyen ingatlanoknál viszont nem tartják ki az árakat, hiszen a cél az, hogy minél gyorsabban megtörténjen az adásvétel. Épp ezért kíváncsian várjuk, hogy áll majd a tiszaújvárosi piac egy év múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában