Miskolc

2020.01.13. 10:00

Robotokkal versenyeztek

Szombaton rendezték meg a FIRST LEGO League miskolci regionális fordulóját.

Nagy-Hankó Krisztina

Versenylázban a diákok

Fotó: Vajda János

A FIRST LEGO League verseny szervezője Miskolc önkormányzata és a BPI Group Hungary Kft. Idén 6 csapat vett részt rajta Miskolc és a régió általános és középiskoláiból. Délelőtt a csapatok a városépítészettel kapcsolatosan végzett kutatásaik eredményét mutatták be, egy csapatmunkára épülő feladatot is, majd azt, hogyan alkották meg a robotjaikat. Délután minden csapat 3 futamot teljesített a legórobotjával a versenypályán. Az elnyerhető legnagyobb díj az összesített eredmények alapján odaítélt FLL Champion kupa, amelynek győztese képviselheti a miskolci régiót a közép-kelet-európai elődöntőben Lengyelországban, majd ha ott is jól szerepel, az európai döntőben Németországban.

Kreatív gondolkodás

– A FIRST egy amerikai világméretű szervezet, ahol a legómatekot, a logikai gondolkodást tanítják a gyerekeknek – mondta Orosz Tamás, a főszervező cég gyárigazgatója. Szerte a világon 80 országban fut a verseny, és mintegy 100 ezer versenyző vesz részt rajta. Miskolcon 3 évvel ezelőtt indult a kezdeményezés. A legfontosabb, hogy már most elültessék a gyerekek fejében azt a kreatív gondolkodást, amelyre felnőtt korukban szükségük lesz. A diákok iskolai szakkörökben készültek föl hónapokon át.

– Kiváló megoldások születtek a városokat érintő égető problémákra – hangoztatta a igazgató. A robotok kész voltak ugyan, de a társak hatására többen átépítették őket a helyszínen, ez is mutatja, hogy közösségben alkotni még kreatívabbá tesz.

Bereczki Anna Éva a LevelUp nevet viselő négyfős csapat nevében elmondta, hogy ők három éve minden alkalommal beneveznek, talán ez volt eddig a legizgalmasabb – tette hozzá. Augusztus óta készülnek a versenyre, vasárnaponként, több órán keresztül. Úgy érezte, jól szerepeltek, mert a robot majdnem minden feladatot teljesített, illetve a kutatómunka is nagyon jól sikerült. A Lévay József Református Gimnázium diákjának megérzései nem csaltak, hiszen ők jutottak tovább a lengyelországi elődöntőbe.

Ügyesek voltak

A Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma csapatának vezetője, Ambrus Kristóf a stratégiájukról beszélt: felosztották a munkát. Kristóf a programozás részét vállalta, hiszen nem először csinál ilyet. Van már tapasztalata a robotikában. Nehezek voltak a feladatok, de úgy érezte, jól teljesítettek.

Hetedikes tanulókkal jöttek a versenyre az edelényi Szent Miklós görögkatolikus általános iskolából – tudtuk meg Kállai Balázstól. A tanár véleménye szerint a gyerekek nagyon lelkesek voltak végig, pedig fárasztó munkát végeztek. Nem a megépítés, sokkal inkább a programozás volt nehéz. A kutatómunka alkalmával neves szakemberek segítették őket.

A versenyen először vesznek részt, de az iskola már évek óta benne van a Lego programjában, amely alsó tagozatban a matematika, kommunikáció, fogalmazás tantárgyak tanítását segíti – árulta el Ujjné Muhi Melinda, a tállyai Zempléni Árpád általános iskola igazgatója.

– Negyedik osztálytól robotikát is tanulnak a gyerekek. A legfontosabb, hogy ez a verseny a személyiségüket is fejleszti, ami hozzájárul ahhoz, hogy sikeres felnőttek legyenek – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában